30 mai 2023, 9:13

Palatul de vară Bruckenthal din Avrig, pe Ruta Culturală a Cafenelelor Istorice din Europa

Cafenelele istorice din Europa au propria rută culturală, certificată de Consiliul Europei. La ora actuală ea cuprinde 90 de cafenele istorice din 15 țări, dintre care trei se află în România. Una dintre ele este la Palatul Brukenthal din orașul sibian Avrig, monument de secol XVIII.
Restaurantul Palatului Brukenthal din Avrig a fost admis în cadrul ”Historic Cafes Route” (”Ruta Cafenelelor Istorice”), o inițiativă a Consiliului Europei ce are ca scop protejarea și promovarea culturii, patrimoniului, istoriei, artei, arhitecturii, gastronomiei, cafenelelor istorice.

Brukenthal Palace Cafe este deja prezentat pe pagina oficială a acestui proiect (historiccafesroute.com), pe lângă imaginile interesante și deosebit de sugestive ale locației, vizitatorilor site-ului fiindu-le oferite și câteva detalii despre amplasare, poziționare pe hartă, date de contact etc.

”Cafeneaua în stil baroc este o bijuterie de la poalele Carpaților, o parte a unui mare palat și găzduiește constant diverse evenimente culturale. Datorită particularității locului, acesta a găzduit recent un important festival european de modă. În timpul verii, oaspeții își pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”, se menționează în prezentarea disponibilă pe historiccafesroute.com.

 

90 de membri în 15 țări europene

”Historic Cafes Route” are, până în acest moment, 90 de membri din 15 țări ale Europei, dar numărul acesta crește constant, dorința de a fi reper al unei călătorii uimitoare prin locuri frumoase și faimoase ale ”bătrânului continent” fiind, cu adevărat impresionantă.

Toți membrii acestui proiect trebuie să respecte valorile și principiile Consiliului Europei și anume drepturile omului, democrația culturală, diversitatea, înțelegerea reciprocă și schimburile transfrontaliere.

Alăturarea la această rețea europeană asigură membrilor protecția și promovarea ideii de ”cafenea istorică” în întreaga lume, accesul la experți din întreaga lume, pentru a lucra împreună în vederea atingerii obiectivelor comune pentru protecția și promovarea cafenelelor istorice, promovare și recunoaștere europeană și internațională etc.

De la crearea sa (în anul 2014) și până în prezent, HCR a intermediat stabilirea de contacte importante la nivel european și internațional. Rețeaua a creat relații puternice între membri și instituțiile UE, precum și cu alte organisme culturale europene, asociații, cadre universitare și experți în patrimoniu, turism, cultură etc.

Rețeaua își propune să facă din cafenelele istorice părți ale patrimoniului imaterial la nivel internațional. Cafenelele istorice sunt considerate în prezent valori culturale intangibile în Grecia și Austria, prin ordin al ministerelor Culturii și UNESCO.

De asemenea, Italia s-a angajat într-un efort similar, care ne va conduce la următorul pas, recunoașterea internațională a cafenelelor istorice ca element important al patrimoniului imaterial la nivel mondial. O astfel de dezvoltare va proteja cafenelele istorice, oferind în același timp o oportunitate de promovare și asistență financiară prin fondurile relevante.

Cafenelele – loc de socializare, leagăne de schimburi culturale, de idei

”Reprezentanți ai instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se inspira și crea.

În același timp, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, răspândirea cafelei și creșterea paralelă a consumului acesteia au avut ca rezultat înmulțirea rapidă a cafenelelor în – aproape – fiecare oraș din Europa – și nu numai. Cafenelele și-au asumat un dublu rol: în afară de a încuraja vizitatorii să socializeze, au devenit leagăne de schimburi culturale, schimburi de idei, osmoză socială și dezbateri politice.

Cafenelele istorice sunt o parte integrantă a moștenirii urbane, iar cele mai multe dintre ele au supraviețuit războaielor și schimbărilor sociale. De fapt, ei au participat adesea, direct sau indirect, la procesul de producere a unor astfel de schimbări sociale.

Fiind gardieni ai patrimoniului cultural material și imaterial, ei urmează adesea stiluri arhitecturale interesante – de la neobaroc, la art nouveau, la art deco și modernism. Mai mult, ele fac parte integrantă din memoria colectivă a istoriei Europei, păstrând și promovând totodată tradițiile literare, muzicale, artistice și adesea controversate.

„Ruta cafenelelor istorice” oferă călătorilor posibilitatea de a porni într-un itinerar tematic interesant și încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor din epoca de aur și de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecutul și continuă să joace în prezent, în modelarea istoriei culturale a Europei.

Diversele activități precum spectacole, seminarii, evenimente artistice, conferințe găzduite de Cafenele Istorice, contribuie la promovarea culturii și creșterii urbane. În plus, Cafenelele Istorice, ca monumente ale patrimoniului cultural viu, susțin tradițiile culturii cafelei, băuturilor tradiționale și băuturilor alcoolice, dar și consumul de produse tradiționale locale și păstrarea practicilor lor de fabricare a berii.

În acest fel, cafenelele istorice continuă să fie faruri ale moștenirii culturale și ale osmozei sociale, conectând trecutul cu prezentul și viitorul ca alternativă la o omogenizare „modernă” și nivelare a stilului de viață, care este și o abordare pur economică.

Astfel, cafenelele istorice reflectă moștenirea comună a Europei, așa cum este exprimată în arhitectura lor, designul și rolul lor în istoria culturală, politică și socială. Ei au povești importante de spus despre apariția societăților democratice, rezistența la totalitarism, intoleranța socială și drepturile omului.

În același timp, cafenelele istorice reflectă diversitatea bogată a valorilor și tradițiilor locale inerente patrimoniului imaterial al culturii băuturilor și alimentelor. Și, desigur, astăzi, ca întotdeauna, Cafenelele Istorice oferă locuitorilor locali și vizitatorilor străini locul ideal pentru socializare și dialog intercultural”, se menționează pe site-ul historiccafesroute.com.

Primul mare eveniment dedicat artei, culturii și gastronomiei organizat și găzduit de Brukenthal Palace Cafe a fost programat pentru sfârșitul lunii martie, o manifestare de suflet, pregătită pentru promovarea unui important artist local, pictorul Mircea Codrea, vechi și bun prieten al frumosului complex baroc de la poalele Munților Făgăraș.

Vernisajul expoziției ”Arta Universală cu maestru Mircea Codrea” a fost programat pentru sâmbătă, 25 martie 2023, în Sala Festivă a Oranjeriei Palatului Brukenthal Avrig.

Sura foto: Radio România Actualități/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol