26 aprilie 2024, 15:31

Participarea la maratoane te ține departe de artrită. Află cum te poate ajuta alergarea

Chiar dacă suntem obișnuiți să privim sportul ca pe un ”rău necesar” sau ca pe o corvoadă, acesta aduce nenumărate beneficii organismului și ajută la menținerea sănătății și vitalității corpului. Mai mult decât atât, pe lângă toate efectele pozitive deja știute, un studiu realizat de cercetătorii de la Barts și University College London a concluzionat faptul că pregătirea și participarea unui maraton îmbunătățește sănătatea arterelor unui alergător novice, reducând cu aproximativ patru ani apariția bolilor vasculare, menționează BBC.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 138 de alergători începători care au participat la Maratonul de la Londra. După șase luni în care s-au antrenat pentru maraton, arterele lor au recăpătat o oarecare elasticitate specifică unor organisme cu patru ani mai tinere, ceea ce ar trebui să reducă și riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În plus, oamenii de știință au mai descoperit și că tensiunea arterială a scăzut asemănător unui tratament prescris de un medic specialist, iar după terminarea antrenamentelor, cei care păreau cel mai puțin pregătiți pentru a putea termina cursa, aceia au beneficiat cel mai mult de acest ”tratament”.

Totodată, potrivit British Heart Foundation (BHF), care a finanțat studiul, în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, aceleași efecte pot apărea și în momentul în care persoanele fac sport sau exerciții aerobice mai rar și nu la fel de intense ca cele pentru pregătirea unui maraton.

În timpul maratonului, participanții la studiu au reușit să parcurgă 26,2 mile în aproximativ cinci ore și jumătate.

Participarea la maraton nu poate avea efecte negative adverse decât în cazuri speciale. Singurii alergători care pot prezenta astfel de simptome sunt cei cu o afecțiune cardiacă preexistentă, dar nediagnosticată, fiind și cazuri în care unele persoane au murit încercând maratoane, însă specialiștii anunță că acest lucru este și foarte rar întâlnit.

Cercetătorul principal, Charlotte Manistry, a declarat: Persoanele cu boli de inimă cunoscute sau alte afecțiuni medicale ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul lor. Dar pentru majoritatea oamenilor, beneficiile exercitării exercițiului depășesc cu mult orice risc”, potrivit BBC.

Care este cel mai bun mod de a te antrena?

Pentru a fi siguri că puteți face față unei astfel de provocări, trebuie să vă antrenați cu câteva luni înainte de a alerga într-un maraton. Începeți fiecare sesiune de antrenamente cu o încălzire fizică, pentru a evita eventualele întinderi musculare, și creșteți treptat intensitatea și distanța pe care o alergați.

Nu vă suprasolicitaţi! Este necesar să aveți și câteva zile de odihnă între alergări, pentru a permite refacerea și întărirea articulațiilor sau a mușchilor, iar în cazul în care apar probleme adresați-vă medicului dumneavoastră.

De câte exerciții este nevoie pentru a vă menține în formă?

Potrivit studiului amintit anterior, chiar și mai puține exerciții fizice cu o intensitate și frecvență reduse vă pot ajuta să vă mențineți în formă și va avea aceleași efecte asupra organismului, ca și participarea în cadrul unui maraton.

Însă, pentru a putea participa la un maraton, cercetăroii recoamndă ca pe parcursul fiecărei săptămâni, adulții ar trebui să facă minimum:

  • 150 de minute de exercițiu cu intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid, tenisul dublat sau ciclismul;
  • 75 de minute de exercițiu viguros, cum ar fi alergare, fotbal sau rugby.

„Beneficiile exercițiului fizic sunt incontestabile. Menținerea activă reduce riscul de a face atac de cord sau accident vascular cerebral și vă reduce șansele de moarte timpurie. Dacă exercițiile fizice ar fi o pastilă, aceasta ar fi privită ca un medicament minunat ”, a declarat Prof. BHF, Metin Avkiran, unul dintre certetători, potrivit BBC.

Sursă Foto: Promptmedia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol