20 aprilie 2024, 5:46

Pasiune și devotament pentru știință. Cine a fost Marie Curie?

„Nu trebuie să îți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.” – Marie Curie

Plină de entuziasm și cu o atitudine debordantă, Maria Sklodowska (Marie Curie de mai târziu), avea să facă schimbări revoluționare în domeniul științelor exacte. Cu o ingeniozitate remarcabilă, Marie reprezintă un savant de-a dreptul memorabil.

Micuța Mania, cum era alintată, a avut parte de o copilărie plină de tristețe. Mama sa avea sa moara de tuberculozã în 1878, pe când copila avea doar 10 ani. În 1883, Marie îşi termina studiile secundare, obţinând medalie de aur, dar nu are posibilitatea sa se înscrie la universitate.

Sursa www.mariecurie-usa.org

În toamna anului 1891 se deschide un nou capitol din viaţa Mariei Sklodowska. După ani de munca, reuşeşte, la 24 de ani să-şi cumpere un bilet de tren Varşovia – Paris.

Sursa quotes4ever.com

Cu teamă, dar şi plină de speranţă, tânăra se îndreaptă spre metropola civilizaţiei, Parisul, de unde Bronia o chema cu insistentã la studii. În 1894, societatea pentru încurajarea industriei naţionale, din Paris, a contractat cu Marie un studiu asupra proprietăţilor magnetice ale diverselor oteluri.

Profesorul Towalski o sfătuieşte să folosească laboratorul unui tânăr savant francez, Pierre Curie. Un an mai târziu, Marie va accepta cererea în căsătorie lui Pierre. Astfel, la 26 iulie 1895 devine Marie Curie – Stlodowska.

Marie și Pierre Curie | Sursa www.timeout.es

Timp de 35 de ani, Marie intră în contact cu radiaţiile produse de radiu. Vreme de patru ani s-a expus radiaţiilor emise de aparatele Röetgen. Ea sfidează oboseala şi bolile care o macină: vederea tot mai slabă, reumatismul, vâjâitul insistent din urechi.

“Nu mai vreau decât sa fiu lăsată în pace”

În iunie 1934 o boală, care la început nu părea îngrijorătoare, se agravează brutal. Doctorii îi promit fiicei sale, Eve, ca îi vor uşura prin somnifere cele din urma chinuri ale Mariei. Cuvintele cele din urma: “Nu mai vreau decât sa fiu lăsată în pace”. În dimineaţa zilei de 4 iulie 1934 Marie Curie înceta din viaţă în Sanatoriul din Sancellemoz.

Sursa www.headstuff.org

În prezent, la 84 de ani de la moartea sa, artefactele sale sunt păstrate în cadrul Bibliotecii Naţionale din Franţa în cutii căptuşite cu plumb. La fel ca rămăşiţele lui Curie acestea vor continua să fie radioactive pentru următorii 1.500 de ani.  Cei ce doresc să analizeze notiţele sau rămăşiţele lui Curie o pot face doar cu echipament de protecţie.

Iată care sunt cele mai mari realizări ale uimitoarei Marie Curie

  • A inventat termenul de radioactvitate.
  • A fost prima femeie din Europa care și-a luat doctoratul în științe.
  • În 1903 a fost prima femeie ca a câștigat premiul pentru fizică cu ocazia descoperirii radioactivității. Distincția a fost primită alături de soțul său Pierre și de Henri Becquerel.
  • A fost prima femeie lector, profesor și șef de laborator de la Sorbona (1906).
  • În 1911 a devenit prima persoană care câștigat premiul Nobel pentru a doua oară (de data asta în chimie) pentru descoperirea și izolarea radiului și a componentelor acestuia.
  • A fost prima mamă laureată a premiului Nobel a cărei fiică a luat aceași distincție. Cea mai mare dintre fiice, Irene Joliot-Curie a luat e asemenea premiul Nobel în chimie (1935).
  • Este prima femeie care ajuns înmormântată din merite propii în faimosul Panteon din Paris. Prima fusese Sophie Berthelot, înmormântată cu soțul ei, savantul Marcellin Berthelot
  • A primit în total 15 medalii de aur, 19 titluri și alte onoruri.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol