28 aprilie 2024, 17:21

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Mitul ”căpșunarii Europei” vs Brain Drain

De când România a aderat la Uniunea Europeană, emigrarea tot mai multor cetățeni în țările vestice în căutare unui trai mai bun a dus la apariția unor prejudecăți. Printre acestea se numără mitul că românii sunt „căpșunarii Europei”.

Această catalogare nu numai că a căpătat o conotație peiorativă, ci și falsă. Este adevărat că o mare parte din diaspora românească lucrează în agricultură, construcții, menaj sau îngrijire. Totuși, țara noastră se confruntă cu un alt fenomen îngrijorător, numit brain drain. Mai exact, exportul de inteligență. Cu alte cuvinte, România riscă să rămână fără specialiști, pentru că aceștia aleg să lucreze în alte țări.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă medicii. Anual, o mie dintre aceștia pleacă în vestul Europei. O țară preferată este Franța, pentru condițiile de muncă. Iar lucrurile nu se opresc aici: un studiu al Colegiului Medicilor arată că 6 din 10 medici cu vârste sub 35 de ani vor să părăsească țara. Principalele motive ar fi infrastructura precară a sistemului sanitar și lipsa de oportunități în formare.

Din păcate, lucrurile nu se opresc doar la medici. România are printre cei mai mulți studenți plecați să învețe în străinătate față de celelalte state vecine. Peste 34.000 de studenți au plecat către universitățile din Occident, iar mulți dintre aceștia își vor termina studiile acolo și se vor integra pe piața muncii din țara în care au plecat.  

Acest trend e subliniat de datele Ligii Studenților Români din Străinătate, conform cărora 1 din 5 s-ar întoarce în țară pentru un salariu de peste 1000 de euro.

În prezent, România are puțin peste 65.000 de medici și peste 530.000 de studenți înscriși la universitățile din țară. Ambele cifre sunt în scădere față de anii trecuți și sunt sub media UE. Ce înseamnă asta în contexul brain-drain? Înseamnă că din puținul de muncă calificată pe care îl avem, o bună parte pleacă în străinătate.

Uniunea Europeană, prin proiectele sale, reprezintă singura șansă de egalizare a condițiilor celor care doresc să rămână în țară. Una dintre misiunile UE este de a ajuta țările să ajungă la aceeași calitate a vieții. Respectarea standardelor unice și implementarea proiectelor prin bani europeni reprezintă singura șansă ca, pe viitor, România să își păstreze profesioniștii în țară sau să îi convingă să se întoarcă.

Aflați despre toate acestea în ”Pastila de (dez)informare”, la Digi24, difuzată de joi până luni, în prime time, dar și aici, urmărind înregistrarea emisiunii, pe care o puteți găsi și în pagina de la Youtube a emisiunii.

Un nou sezon al ”Pastilei de (dez)informare”, de această dată dedicat miturilor cu și despre Uniunea Europeană, familie din care România este membru cu drepturi depline, realizat de mediastandard.ro și editiadedimineata.ro:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol