CITIRE

Peganismul, noul regim alimentar care oferă benefi...

Peganismul, noul regim alimentar care oferă beneficii imediate

Un nou regim alimentar devine din ce în ce mai popular – peganismul, un hibrid între dieta vegană şi cea a oamenilor din paleolitic. Medicul care a inventat-o susţine că o combinaţie a celor două este cheia unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Regimul pegan combină veganismul, care exclude orice prodse animale, şi obiceiurile alimentare ale oamenilor din era paleolitică, care nu consumau lapte, cereale, soia, zahăr şi leguminoase şi care se hrăneau cu carne săracă în grăsimi (vită şi pasăre), peşte, nuci şi seminţe. Americanul Mark Hyman, director medical al Centrului Clinic de Medicină de Familie din Cleveland şi autorul mai multor best-selleruri, este cel care a inventat regimul pegan şi susţine că, deşi se bat cap în cap, un echilibru al celor două diete rezultă într-una extrem de benefică pentru organism, potrivit revistei Allure.

„Este foarte simplu. Trebuie să avem o dietă bazată pe alimente cu un conţinut scăzut de zahăr şi amidon, multe legume şi produse bogate în grăsimi sănătoase, cum sunt nucile, seminţele, uleiul de măsline şi avocado”, a explicat Hyman, potrivit cbsnews.com.

sursa: telegraph.co.uk

În termeni de bază, regimul pegan preia părţile bune din cele două diete, fiind centrat pe legume şi fructe, alimente proaspete, grăsimi sănătoase şi unele tipuri de carne şi produse animale. Cei care urmează regimul pegan au o listă strictă cu alimente pe care au voie sau nu să le mănânce.

Alimente benefice

Legume şi fructe – mare parte din dieta pegană se bazează pe fructe, în spectail merele, grapefruitul, strugurii şi piersicele, şi pe majoritatea legumelor, atâta timp cât au un indice glicemic scăzut, precum sfecla roşie şi morcovii. Proteine – aproximativ 25% din regimul pegan conţine proteine animale slabe, cum ar fi puiul, ouăle, peştele şi carnea de vită macră. Grăsimi şi seminţe – regimul vegan nu este complet fără avocado, ulei de măsline şi nuci, precum şi cereale integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa, orezul sălbatic. Leguminoase – lintea şi mazărea sunt recomandate în cadrul regimului vegan, dar consumate cu moderaţie, nu mai mult de 250 de grame pe zi.

Alimente de evitat

Lapte, zahăr, soia şi leguminoase, alimentele prelucrate, produsele ce au mult gluten (grâu, orz, secară) şi unele legume, printre care dovleceii, sfecla, cartofii şi cartofii dulci. Regimul permite totuşi, ocazional, produse bio din lapte de capră sau oaie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.