26 aprilie 2024, 15:54

Pentru intrarea în Grecia, folosiți doar vama de la Kulata-Promachonas. Makaza rămâne pentru situații speciale

Pentru mulți iubitori de Grecia din țara noastră situația actuală de la frontierele statului elen este încă bulversantă, căci lipsa informațiilor sau informațiile parțiale fac să apară situații neplăcute. Se pierd ore pentru intrarea pe teritoriul grec la bordul automobilelor sau autocarelor, căci Atena a decis ca de la 1 iulie să lase deschis doar un punct de trecere a frontierei terestre cu Bulgaria, celde la Kulata-Promachonas.

Precizări de la autorități

De atunci, au intervenit cu precizări atât Ministerul român al Afacerilor Externe, cât și autoritățile grece, pe diverse căi. În fond, suntem în plină pandemie de coronavirus, și lucrurile nu par să se liniștească în multe dintre țările lumi, și fiecare stat își ia măsuri de precauție pe care le consideră potrivite.

Punctul de frontieră Kulata-Promachonas este dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care citează informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene.

Toți turiștii care vor să intre în Grecia trebuie să completeze un formular prin care oferă informații detaliate despre ședere, astfel încât autoritățile elene să poată gestiona rapid eventualele cazuri de infectare cu Covid-10.

Formularul poate fi găsit aici https://travel.gov.gr/#/

Recomandarea

În acest moment, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiștii care intră în Grecia este Kulata-Promachonas. Punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar.

În schimb, pentru ieșirea din Grecia sunt deschise și alte puncte de frontieră terestră: Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz, potrivit MAE.

Moment de respiro

Ministerul Afacerilor Externe  a anunţat, vineri, că din informaţiile primite de la consulul Ambasadei României la Sofia şi cel de la oficiului consular de la Salonic, la ora 14.00, circulaţia la trecerea punctului de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă, Kulata – Promachonas, era fluidă, fără aglomerări, iar procedurile se derulau într-un timp foarte scurt.

Instituţia recomandă cetăţenilor români să completeze formularul necesar, anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la graniţă.

Autorităţile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulaţiei şi reducerea timpului de aşteptare la frontieră, ne asigură MAE român.

Testări

Se fac testări pentru noul coronavirus? Se fac. Aleatoriu sau pentru toți? Probabilitatea ca majoritatea să fie testată e mai mare.

Ministrul grec al Turismului explică, pentru Digi24, de ce: ”Nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo. (…) Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. Până la urmă toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat, trebuie să fim precauți acasă și trebuie să fim precauți în țările unde mergem în vacanță. Dar după ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Până la urmă e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva”.

Pentru cine încă nu a înțeles că 2020 este un an atipic pe toate planurile, ministrul adaugă câteva cuvinte, subliniind, în final, concluzia pe care trebuie să o rețină românii: ”Fără îndoială, nu e o vară ca toate celelalte, e un lucru valabil pentru toate țările. Împărtășim aceleași greutăți cu restul lumii și încercăm să distribuim această povară în cel mai bun mod posibil. Vom face tot ce ne stă în putință să deschidem cât mai curând alte variante de tranzit și să limităm problemele cu care se confruntă turiștii. Dar deocamdată cei care își fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu mașina va fi mai lung”.

Așadar, nu porniți la drum fără să vă informați, să citiți toate detaliile de ultimă oră referitoare la traseu și la situația din Grecia.

Unde puteți solicita ajutor

Pentru cei care au nevoie de ajutor, Ministerul de Externe român reamintește că pot găsi informaţii detaliate privind condiţiile de intrare şi şedere în Grecia cât şi detalii referitoare la procedurile de testare pentru infecţia cu COVID-19  pe site-ul https://travel.gov.gr.

De asemenea, informaţii detaliate în limba română sunt disponibile şi pe site-ul MAE https://www.mae.ro/node/51914. Aceste informaţii sunt actualizate în funcţie de elementele comunicate de către autorităţile elene.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol