19 martie 2024, 7:40

Persoanele cu probleme de sănătate mintală riscă să dezvolte forme mai grave de Covid-19

Pacienții cu probleme de sănătae mintală sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19 și de a muri din cauza acesteia, arată un studiu recent.

Autorii studiului, fundația FondaMental, o rețea de cercetători privind bolile psihiatrice, cer vaccinarea cu prioritate a acestor pacienți, scrie AFP, preluată de rfi.ro.

Prognosticul ar putea fi explicat prin ”obstacolele pe care le întâmpină în accesul la îngrijirea medicală”, ”modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice” în sine sau prin impactul tratamentelor luate de acești pacienți, susțin doi dintre autori într-un comunicat publicat de FondaMental.

Articolul, care sintetizează 33 de studii publicate pe această temă în 22 de țări, concluzionează că pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri două ori mai mari să moară din cauza Covid în caz de infecție, comparativ cu alți pacienți.

Asocierea se regăsește în special în cazul tulburărilor psihotice, tulburările de dispoziție, a dependențelor și întârzierilor mintale, dar nu și în cazul tulburărilor de anxietate.

De asemenea, primirea unui tratament cu antipsihotice, anxiolitice sau antidepresive este asociată cu un risc puternic de creștere a mortalității (înmulțit cu 3,7, 2,6 și respectiv 2,2).

Acest studiu, publicat pe 15 iulie în revista britanică „The Lancet Psychiatry”, arată, de asemenea, că pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri de 2,2 ori mai mari să fie spitalizați în caz de Covid, dar nu sunt internați mai des la terapie intensivă.

Conform unor alte ipoteze, acest risc crescut ar putea „reflecta procesele biologice, cum ar fi modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice”, în timp ce „tratamentele antipsihotice ar putea crește riscurile cardiovasculare și tromboembolice, s-ar putea amesteca cu un răspuns imun și pot provoca interacțiuni cu medicamentele anti-Covid-19 „, adaugă Marion Leboyer, directorul Fundației FondaMental.

Sursa foto: Facebook/FondationFondaMental

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol