28 aprilie 2024, 14:37

Peste 1.500 de tone de gunoaie au fost introduse ilegal în România. Rețeaua a fost destructurată

Zeci de transporturi cu deșeuri au intrat în România în mod ilegal, cu sprijinul unei rețele formate din proprietari de depozite, transportatori și intermediari care acționau în vestul țării. Peste 40 de persoane erau implicate în acest grup, care a reușit să aducă în țară 1500 de tone de deșeuri numai în ultimii doi ani.

Afacerile ilicite cu deșeuri sunt greu de depistat, recunoaște Garda de Mediu, care cere mai mulți angajați și îmbunătățirea legislației, arată Știrile TVR.

60 de transporturi în doi ani

Peste 40 de persoane din Arad, Bihor, Hunedoara, Timiș și București erau implicate în rețeaua care a făcut 60 de astfel de transporturi ilegale de deșeuri în ultimii doi ani. Printre acestea, un om de afaceri din Oradea, dus la audieri chiar de pe aeroport, la întoarcerea din vacanța în Turcia.

În depozitul firmei sale de pe un câmp din județul Bihor au fost depozitate mii de tone de gunoi. Anchetatorii au supravegheat cu drone activitatea ilegală de acolo.

Printre suspecți este și un om de afaceri din Arad, dus și el la audieri la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din Timișoara.

Rețeaua formată din proprietari de depozite, transportatori și intermediari a reușit să aducă în România 1500 de tone de deșeuri. Anchetatorii au descoperit că, în actele cu care treceau granița, gunoaiele erau trecute drept deșeuri reciclabile, singurele care pot fi importate din alte țări ale Uniunii Europene și revalorificate în România. De fapt, în camioane erau încărcate, mai ales din Italia, gunoaie amestecate, care treceau granița mai ales noaptea și la sfârșit de săptămână, când în punctele de frontieră este puțin personal și nu este prezent niciun comisar de mediu.

Cifre. Legislație

În fiecare an, țările Uniunii Europene generează peste două miliarde de tone de deșeuri, adică aproape 5 tone pentru fiecare locuitor. Prin lege, deșeurile pot fi distruse doar în țara care le generează. Însă pot fi comercializate între statele europene pentru a fi reciclate materiile prime pe care le conțin. 70 de milioane de tone sunt comercializate în interiorul Uniunii Europene, inclusiv în Romania. Asta în mod legal. Afacerile ilicite sunt, însă, mult mai mari și greu de depistat.

În România, doar 14% dintre deșeuri sunt reciclate, față de aproape 50% cât este media în Uniunea Europeană, arată ultimul raport al Comisiei de la Bruxelles.

Restul deșeurilor sunt depozitate și acum în gropi de gunoi, pentru că nu sunt colectate separat. România riscă să fie condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru că nu a închis sau ecologizat zeci de depozite de gunoi care nu respectă standardele europene.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol