29 martie 2024, 0:15

Atenție la phishing cu PDF-uri online!

Phishing cu e-mail-uri ca venind din partea unor bănci ați mai văzut, dar cea mai recentă metodă implică notificări care pare că vin de la serviciile online Adobe. De obicei, este vorba despre faptul că vi se împărtășește un fișier PDF stocat la Adobe, pe care sunteți invitat să-l accesați.

În mesajele de phishing, primul lucru care iese în evidență este descrierea fișierului ca „Adobe PDF online securizat”. Întrebați-vă imediat dacă există serviciul de fapt. Sună plauzibil, iar o căutare rapidă pe Google vă va spune că Adobe are într-adevăr un serviciu de stocare a fișierelor PDF online și acest serviciu permite utilizatorilor să partajeze fișiere criptate. Dar nu veți găsi numele „Adobe PDF online” nicăieri pe un site Adobe real, ci este fie „Adobe Acrobat online”, fie „Adobe Document Cloud”.

Să presupunem că nu știți cum arată un e-mail real de partajare a fișierelor de la Adobe. Iată câteva semne care vă pot face să fiți suspicios:

  • Expeditorul. Dacă un e-mail provine de la un serviciu online, acest lucru ar trebui să fie evident din numele și adresa expeditorului. În schimb, dacă expeditorul este o anumită persoană, un mesaj de la acesta nu va arăta ca o notificare de la un serviciu.
  • Subiectul. Dacă îi scrieți cuiva numit Leo, ați scrie ceva de genul „[email protected] a primit un fișier PDF” ca subiect?
  • Numele serviciului. Nu trebuie să vă amintiți numele fiecărui serviciu online, dar dacă nu sunteți sigur, utilizați un motor de căutare pentru a-l verifica.
  • Hyperlink / pictogramă. Înainte de a face clic pe o pictogramă „Descărcare” sau „Deschidere”, plasați cursorul deasupra lor pentru a inspecta hyperlink-ul și a vă asigura că merge acolo unde ar trebui.
  • Subsolul e-mail-ului. Este puțin probabil ca un e-mail de la Adobe să se încheie cu asigurarea că Microsoft vă respectă confidențialitatea.

 

Nu există o rețetă universală pentru a vă feri de aceste înșelătorii, dar important este să vă bazați pe bunul simț și pe experiență atunci când primiți un e-mail cu greșeli de scriere și cu exprimări bizare. Nu strică nici să întrebați un coleg sau prieten mai experimentat înainte de apăsa pe link-uri din aceste mesaje.

Foto: Kaspersky


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol