27 aprilie 2024, 2:12

Piesă de teatru caritabilă pentru manualele elevilor nevăzători

Ajută elevii nevăzători să aibă manuale” – este deviza pentru care Teatrul Excelsior a dedicat o reprezentație a spectacolului Fluturii sunt liberi. Banii strânși au fost donați pentru finalizarea unor manuale pentru elevi cu deficiențe de vedere care studiază în școli speciale.

Imagini din piesa de teatru Fluturii sunt liber / Sursă imagine: teatrul-excelsior.ro

Din păcate, în România nu există în prezent manuale Braille pentru științele exacte (matematică, fizică, chimie), ci doar pentru materiile umaniste. Manualele vor fi distribuite gratuit tuturor elevilor nevăzători din școlile speciale și din învățământul obișnuit. Campania Ajută elevii nevăzători să aibă manuale – dedicată egalității de șanse în educație a persoanelor nevăzătoare – a fost demarată de actorul Alex Călin (foto), în colaborare cu Fundația „Cartea călătoare” (F.C.C.). Actorul pregătindu-se pentru rolul din spectacol a trebuit să intre în contact cu persoane nevăzătoare și astfel a înțeles problemele acestora.

Sursă imagine: star-gossip.com

Sunt Alex Călin și sunt actor, iar aceasta este campania prin care mi-am propus să strâng bani pentru realizarea unor manuale pentru persoanele nevăzătoare. Am ajuns aici datorită unui proiect foarte drag mie – ”Fluturii sunt liberi” – în care joc rolul unui băiat cu deficiențe de vedere. Așa am intrat în contact cu persoanele nevăzătoare, făcând cercetare pentru spectacol. A fost o experiență fascinantă, dar și revoltătoare. Fascinantă este capacitatea acestor oameni de a se adapta, revoltătoare – lipsa de susținere din partea statului. Am descoperit că statul nu le acoperă de fapt nici măcar manualele, că au doar câteva, pentru clasele mici, făcute din bani proprii. Nu-mi pusesem până atunci problema manualelor niciodată. Mi s-a părut absurdă lipsa de interes a statului și am hotărât să provoc eu schimbarea de care e nevoie, sau măcar să trag un semnal de alarmă. Foarte curând, din fericire, am dat în drumul meu peste Fundația Cartea Călătoare, o fundație care chiar face asta din 1996. Am descoperit că există atât mijloacele tehnice, cât și oamenii competenți și specializați pentru a realiza manualele pentru nevăzători, doar că nu există resursele financiare necesare. Atunci a început colaborarea noastră în care eu cred cu toată tăria.„, este mărturia lui Alex Călin pentru Indiegogo.com – o pagină web de Crowdfunding.

Fundația „Cartea călătoare” – care se ocupă de problemele nevăzătorilor – este implicată în această campanie. ONG-ul susține că „Singura lumină pe care o poți oferi unui orb, este cea a cunoașterii„, iar în acest sens, organizația Cartea Călătoare vrea să accesibilizeze, pentru elevii de gimnaziu, manualele care să le ofere acestora drumul spre cunoaștere. Anul trecut, F.C.C. a accesibilizat cărțile de clasa a V-a pentru elevii nevăzători, iar anul acesta și-a propus să ducă mai departe acest proiect și pentru elevii din clasa a VI-a. Practic, un total de 11 manuale (matematică, fizică, muzică, geografie, istorie, română, educație plastică, franceză, engleză, biologie, educație tehnologică) și o culegere de matematică în 2 volume pot fi realizate, anul acesta, în formatele speciale: Braille, Daisy Audio și Daisy Text.

Sursă imagine: colegioweb.com.br

De asemenea, Teatrul Excelsior lansează un program socio-umanitar intitulat „Și noi vedem teatru!”,  dedicat copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere – o categorie de public defavorizată, care în prezent nu se poate bucura de o ofertă culturală adaptată nevoilor sale.

Prin acest program, EXCELSIOR își propune să dedice lunar un spectacol din repertoriul său tinerilor cu deficiențe de vedere, adaptându-l orizontului de receptare specific acestora. Înainte de reprezentația propriu-zisă, spectatorii nevăzători vor face o călătorie senzorială pe scenă pentru a se familiariza cu elementele decorului și pentru a-și crea astfel o imagine mentală a spațiului de joc. Apoi, cu ajutorul unor căști emițător-receptor, acțiunea piesei va fi descrisă în timp real de un povestitor avizat. Aceste transpuneri ale spectacolelor vor îmbogăți orizontul copiilor și adolescenților cu deficiențe de vedere, facilitându-le astfel accesul la experiențe unice, revelatoare, prin contactul direct cu lumea teatrului.”, se arată pe site-ul teatrului.

 

[Sursă imagine cover: allaboutvision.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol