10 aprilie 2021, 14:16

Plafonarea prețurilor produselor alimentare, o măsură iluzorie. Ministrul Finanțelor: „Vom avea o problemă de aprovizionare”

Plafonarea prețurilor la alimente a fost una dintre sugestiile parlamentarilor, în contextul gestionării crizei de coronavirus. Chiar dacă la prima vedere măsura poate fi una benefică, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că aceasta ar fi doar o măsură iluzorie:„Să terminăm cu proietele populiste. Nu putem să aruncăm cu bani în stânga și în dreapta că nu ajutăm pe nimeni”, a declarat Cîțu, pentru Digi24. 

Acesta a mai adăugat că plafonarea prețurilor poate duce la o problemă de aprovizionare.

„Dacă am interveni asupra prețurilor și le-am bloca, la alimente și medicamente, probabil vom avea o problemă de aprovizionare. Ce am eu oficial nu îmi arată o explozie a acestor prețuri. A plafona astăzi prețurile ne-a putea duce la o penurie de produse”, a declarat Florin Cîțu.

Totodată, nu este o problemă cu stocurile, însă ministrul Finanțelor susține că această măsură va aduce o creștere excesivă a deficitului, peste 10%, creează probleme de finanțare, iar statul nu are bani să susțină eventualele măsuri necesare.

„A crește deficitul la 10% îți creează o problemă de finanțare, degeaba spunem tuturor că dăm câte 1000 de euro, dacă nu îi ai. Bani ai din taxe și din împrumuri. De asta trebuie să fim foarte atenți. Putem să creștem deficitul, dar vom avea o problemă de finanțare. Să terminăm cu proietele populiste. Nu putem să aruncăm cu bani în stânga și în dreapta că nu ajutăm pe nimeni”, a declarat Cîțu, în direct la Digi24.

Ministrul a mai menționat și că, până în acest moment, nu există probleme financiare și că nu se ia în calcul necesitatea unui credit de la instituțiile financiare.

„Mă uit la toate sursele de finanțare. Avem noroc că avem acel buffer care e încă intact. Sunt precaut în politica fiscală pe care o facem. În acest moment nu avem nevoie de un credit”, a precizat ministrul.

De asemenea, Florin Cîțu, crede într-o revenire rapidă a economiei după ce epidemia de coronavirus va fi eradicată: „Poate într-o lună două să termină cu această probemă și să avem un șoc pozitiv rapid. Eu merg pe acest scenariu, să avem o revenire rapidă. Nu am semne care să îmi arate că nu păstrăm capacitatea de producție. Sunt optimist că putem să revenim poate la fel de puternic cum am căzut. Eu cred într-o revenire în V”, a completat Cîțu.

Sursă Foto: stirimondene.fanatik.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.