19 mai 2024, 10:58

Platforme în sprijinul refugiaților. Dopomoha, Un acoperiș, Sprijin de Urgență

În acest moment au devenit operaționale trei platforme pentru ajutarea refugiaților. Este vorba de trei platforme, care reprezintă un ecosistem unitar.

Cea mai importantă, care le centralizează pe celelalte două este Dopomoha.ro (Dopomoha = ajutor în ucraineană). Celelalte două sunt «Un acoperiş» şi «Sprijin de Urgenţă»

«Un acoperiş» este o soluţie de identificare de spaţii de cazare pentru a ajuta migranţii care ajung în România şi au nevoie de ajutor imediat şi care să vină în sprijinul lor, să găsească spaţii de cazare, care sunt cel puţin verificate până la un anumit nivel, ca să poată să ştie că merge în siguranţă la un spaţiu de cazare.

«Sprijin de Urgenţă» este “un sistem integrat de management al resurselor pe care societatea civilă şi persoanele fizice şi juridice le pot aduce pentru a ajuta în situaţiile critice”, a declarat Raed Arafat.

Informații, resurse,  managementul ajutoarelor

„ Cele trei platforme de care vorbesc fac două lucruri: informarea refugiaţilor despre cum şi în ce condiţii pot să treacă graniţa în România şi ce resurse găsesc pe cealaltă parte a graniţei şi două soluţii de management a ajutoarelor”, explică reprezentantul Code for Romania, Bogdan Ivănel.

“«Un acoperiş» va face managementul spaţiilor de cazare şi alocarea spaţiilor de cazare. Absolut orice utilizator poate să intre acum pe platformă, îşi va putea încărca acolo o ofertă de cazare, fie că acea persoană este o persoană fizică, o persoană juridică, deţinătorul unui hotel sau cineva care are acces la spaţii de cazare sau o autoritate locală. Fiecare dintre ei pot intra şi pur şi simplu în doi, trei paşi îşi pot încărca acolo oferta care va ajunge în bazele de date ale CNCI-ului pentru a fi folosit acolo unde este cea mai mare nevoie”.

El a mai afirmat că „Sprijin de urgenţă” va administra toate celelalte ajutoare.

„«Sprijin de urgenţă», platforma care va administra toate celelalte ajutoare, de la ajutoare de voluntariat, până la transport, haine, mâncare neperisabilă. Persoanele fizice sunt rugate să găsească pe platformă o hartă care direcţionează către centrele de colectare”, a explicat reprezentantul Code for Romania.

Toate aceste lucruri se găsesc pe Dopomoha.ro.

„Pentru publicul larg este important să reţină un singur cuvânt: dopomoha.ro. Dopomoha înseamnă în limba ucraineană ajutor, este un cuvânt pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl învăţăm în aceste zile ca să putem comunica cu refugiaţii care intră în România”, a mai transmis Bogdan Ivănel.

Raed Arafat a spus că se așteaptă ca situația refugiaților să se agraveze și să vedem un număr din ce în ce mai mare sosind.

El mai spune că este de presupus că “dacă în prima fază am avut persoane care au venit şi care aveau resurse să-şi rezolve problemele lor proprii, s-ar putea ca următorul val de refugiaţi să fie un val care este mai dependent de sprijinul pe care putem să îl acordăm şi care are resurse mai puţine”

Foto: Ciprian Sterian/Refugiați în județul Buzău

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol