19 mai 2024, 14:47

Ploile de plastic – o realitate a zilelor noastre

O echipă de oamenii de știință de la Universitatea Waseda din Tokyo a descoperit că norii din jurul munților Fuji și Oyama din Japonia conțin niveluri îngrijorătoare de particule foarte mici de plastic. Cercetătorii au adunat mostre la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri și au constatat că ceața norului conținea aproximativ 6,7 până la 13,9 bucăți de microplastice per litru.

Această descoperire evidențiază modul în care poluarea poate fi răspândită pe distanțe lungi, contaminând culturile și apa planetei prin așa numitele „ploi de plastic”.

În acest sens, o concentrație mare a acestor microplastice în norii din regiunile polare sensibile ar putea distruge echilibrul ecologic. Acesta este primul studiu care verifică norii pentru conținutul de materiale microplastice.

Oamenii și animalele ingerează sau inhalează cantități mari de materiale microplastice,  aceste reziduuri fiind detectate de-a lungul timpului în plămâni, creier, inimă sau sânge.

Toxicitatea lor este încă studiată, dar noi cercetări au detectat legături cu cancerul și sindromul intestinului iritabil.

Dacă nu este abordată în mod activ, problema poluării aerului cu plastic poate provoca daune ireversibile și grave asupra mediului în viitorul apropiat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol