26 aprilie 2024, 11:15

Poluarea influențează „dotarea” bărbaților

Penisurile se micșorează și organele genitale devin malformate din cauza poluării, a avertizat o femeie de știință din domeniul mediului înconjurător, într-o nouă carte care detaliază provocările cu care se confruntă reproducerea umană. Dr. Shanna Swan scrie că omenirea se confruntă cu o „criză existențială” a ratelor de fertilitate ca urmare a ftalaților, agenți utilizați în fabricarea materialelor plastice, care afectează sistemul endocrin producător de hormoni.

Cartea ei, intitulată „Countdown” („Numărătoarea inversă”), examinează „modul în care lumea noastră modernă amenință numărul de spermatozoizi, modifică dezvoltarea reproducerii masculine și feminine și pune în pericol viitorul rasei umane”. Cercetările doctorei Swan au început prin examinarea sindromului ftalatului, observat la șobolani: atunci când fetușii erau expuși la substanța chimică, era probabil ca nou-născuții să vină pe lume cu organele genitale restrânse.

Ea a descoperit că bebelușii umani de sex masculin care fuseseră expuși ftalaților din uter aveau o distanță anogenitală mai mică, aspect care se corela cu volumul penisului.


Citește și:
Nu intrați în panică, nu ne dispare specia! Trimitem spermă pe Lună


Substanța chimică respectivă are o utilizare industrială, dar este transmisă în jucării și alimente și dăunează ulterior dezvoltării umane. Ea imită hormonul estrogen și perturbă astfel producția naturală de hormoni în corpul uman, pe care cercetătorii i-au legat de interferențele în dezvoltarea sexuală la sugari și de comportamente sexuale la adulți.

Dr. Swan consideră că rata de fertilitate în scădere rapidă înseamnă că majoritatea bărbaților nu vor mai putea produce spermă viabilă până în 2045.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol