30 aprilie 2024, 11:40

Povestea autoarei Judith Kerr, publicată în colecția Literati a editurii Pandora M

Cu mult înainte ca pisica Mog să se nască, sau ca Tigrul să vină la ceai, a existat un iepure roz de jucărie, pe care o fetiță a trebuit să-l lase acasă, în fuga ei spre orizonturi mai blânde.

Cei mici sunt invitați să descopere, sub formă unei frumoase povești, copilăria îndrăgitei autoare Judith Kerr, autoarea seriei Mog, atât de iubită de cititorii noștri. Romanul Când Hitler a furat iepurele roz a apărut de curând în colecția Literati a editurii Pandora M. Cartea spune povestea micuței Anna, alter ego-ul autoarei, care la 9 ani s-a mutat împreună cu familia ei în Anglia, pentru a se refugia de noul regim politic care punea stăpânire pe țara ei natală, Germania.

Pe parcursul cărții trăim, alături de Anna, întâmplări care mai de care mai neobișnuite, care ne fac să ne gândim în mod diferit la traseul pe care l-a avut autoarea însăși. Viața micuței se schimbă, și o dată cu ea, toată realitatea pe care a cunoscut-o. Cu toate astea, cartea este traversată de un aer de speranță care arată, de fapt, că și în fața celor mai mari tragedii ale istoriei, copiii pot păstra un sâmbure de inocență și puritate.

Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor, editor și traducător, ne-a transmis câteva rânduri despre carte:

Romanul autobiografic al lui Judith Kerr este, din păcate, de mare actualitate astăzi, când milioane de copii cad pradă violențelor și războaielor, fie în Ucraina, fie în kibbutzuri din Israel sau în Palestina. Se spune că pe timp de război artele amuțesc, dar ce-ar fi dacă am învăța să citim cu adevărat și să înțelegem că ochii unui copil nu disting finețurile luptei politice, dar văd foarte limpede răutatea, violența și încrâncenarea prostească a adulților? 

Romanul Când Hitler a furat iepurele roz a fost ecranizat în anul 2019, în regia lui Caroline Link.

Judith Kerr (1923-2019) s-a născut la Berlin, într-o familie de evrei germani. Tatăl ei, Alfred Kerr, scriitor apreciat, i-a criticat pe naziști cu mult înainte ca aceștia să ajungă la putere, iar familia lui Judith a trebuit să părăsească țara în 1933, pe când ea avea doar nouă ani. Când Hitler a furat iepurele roz este un roman inspirat din experiențele trăite de Judith în copilărie. Fuga în ultima clipă din Berlin, viața de refugiat într-un sat elvețian, apoi la Paris și, în sfârșit, sosirea familiei în Anglia – toate acestea i-au influențat scrisul. Au urmat alte două cărți, Dezastrele din jurul mătușii Dainty (Bombs on Aunt Dainty, 1975) și Un om mic, departe (A Small Person Far Away, 1978), scrise pentru tinerii cititori, care surprind maturizarea Annei – eroina lui Judith – în Londra din vremea războiului, timpul petrecut la școala de arte și căsătoria cu celebrul scenarist Nigel Kneale. Judith este totodată o scriitoare bine-cunoscută în lumea cărților ilustrate pentru copii, cele mai îndrăgite fiind poveștile cu Mog și Tigrul care a venit la ceai, un bestseller care continuă să fie citit, ediție după ediție, de peste cincizeci de ani. În 2012, Judith a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, iar în 2019 a câștigat premiul British Book pentru ilustratorul anului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol