6 mai 2024, 4:14

Povestea Bucureștiului de secol al XIX-lea, într-o expoziție

La ARCUB – Hanul Gabroveni, bucureștenii vor putea afla  între 13 septembrie – 1 octombrie 2023, povestea de secol 19 a orașului București, prin intermediul hărților și planurilor acelor vremuri, precum și a unor imagini de arhivă.

Expoziţia documentară „București. O stratigrafie în hărți și planuri”  reconstruiește orașul prin intermediul fotografiilor de epocă, machetelor, planurilor şi hărţilor de arhivă și oferă publicului o experiență unică, în care va fi purtat în atmosfera anilor 1846.

„Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă.Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rodolf von Borroczyn, veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstituirea orașului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregeşte experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției.” Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, curatorul expoziţiei.

Firul narativ este completat cu ilustrații de epocă semnate de pionierii fotografiei românești Szathmary sau Angerer, cu fotografii cu autori anonimi, sau cu litografii și gravuri, portrete ale diverselor personaje care au influențat soarta Bucureștiului de secol 19.

Expoziția are drept suport principal ilustrarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1864 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat la 1846. Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei unor locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, pentru prima dată, să urmărească în paralel planșe litografiate la 1846, cât și cele redesenate la 1915-1916 de către o echipă coordonată de arhitectul șef al Capitalei, Cincinat Sfințescu.

Panorama oraşului, realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, alcătuită din din şapte fotografii, de dimensiuni mari și de o calitate ireproșabilă, preluate cel mai probabil din Turnul Colței, permite vizualizarea cu ușurință a multor edificii care în timp au dispărut sau și-au schimbat înfățișarea, precum Palatul Suțu şi clădirea Universităţii.

Expoziţia „București. O stratigrafie în hărți și planuri” poate fi vizitată în perioada 13 septembrie –1 octombrie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00 – 20.00, la ARCUB Gabroveni – Sălile Bolților şi Atelier. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Foto/Comunicat de presa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol