8 decembrie 2024, 11:17

Povestea din spatele Dedeman

Cu siguranță atunci când discutăm despre magazinele de construcții sau când suntem întrebați dacă știm vreunul, Dedeman este una dintre variante. Știm că este unul dintre cele mai mari magazine, știm cam ce am putea găsi acolo, însă nu cred că știm prea multe despre brand în sine, cum ar fi istoricul, cifra de afaceri sau dacă au politici de responsabilitate socială.

Construcția brand-ului românesc de succes

Nu știu câți dintre noi cunoaștem povestea din spatele succesului pe care Dedeman îl are. Frații antreprenori, Dragoș și Adrian Pavăl, sunt cei doi antrepreori care au pus bazele afacerii începând cu 1992. Aceștia, au pornit afacerea cu un mic magazin în Bacău și au ajuns să fie unul dintre cele mai mari lanțuri de retail cu materiale de construcții.

Frații, proveniți dintr-o familie modestă din Suceava au ajuns să fie în top cu sârguință și cu inspirație antreprenorială. Dragos Pavăl, directorul companiei, este cel mai mare dintre cei 8 frați și a decis să înfrunte greutățile vieții începând cu liceul, când a ales să studieze în Iași. „Părinții mei sunt oameni simpli, de la ţară. Chiar dacă nu au făcut şcoli înalte, au o înțelepciune a lor. Norocul nostru a fost să avem părinţi înţelepţi, care ne-au educat şi ne-au format astfel încât să înţelegem că fără muncă nu poţi obţine niciodată nimic. Originea modestă n-a fost niciodată o povară, din contră, m-a ajutat enorm”, este citat acesta de Adevarul.ro.

Acesta a continuat studiile în Iași în cadrul Facultății de Matematică, unde a studiat Informatica, asta înainte de căderea comunismului. După finalizarea studiilor lui și ale fratelui mai mic, Adrian, au pus bazele afacerii.

Am înfiinţat o firmă şi am închiriat un spaţiu de 16 metri pătraţi, pe care  l-am amenajat noi. Am angajat o vânzătoare, am improvizat nişte tejghele din lemn şi din sticlă şi am început să vindem. Câştigam într-o lună zece salarii pe care le luam la întreprinderea de stat ca informatician. Mergeam în Bucureşti, era un centru comercial numit «Massa», şi căram de acolo cu Dacia socrilor mei diverse produse. Gumă de mestecat, unghiere, tot felul de mărunţişuri. Era o mare penurie de produse şi, fiind vorba de nişte mărunţişuri care, pe atunci, erau foarte căutate. Şi încă din prima lună de activitate am fost informatizaţi. Am cumpărat un calculator şi ţineam gestiunea pe el. Aşa am învăţat ce înseamnă să administrezi o afacere şi cât de important e fiecare detaliu”, a declarat directorul companiei.

Povestea numelui

Numele brand-ului în mod clar ne fură. Nici nu ne dăm seama că este de fapt un brand românesc, dat fiind că sună atât de nemțesc.

Îmi pregătisem nişte denumiri, dar erau deja luate. Cei de la registru mi-au spus să mă gândesc repede la ceva, să-mi pun numele, orice. Nu prea îmi plăcea treaba asta cu numele, dar stând acolo, la coadă, am încercat să compun ceva. Eu – Dragoş, soţia – Denise, fratele meu – Adrian. De-de-an. Nu suna bine. M-am gândit la soacră-mea, Margareta, şi am mai pus şi un M. Aşa a ieşit Dedeman. O vreme mi s-a părut un nume nepotrivit, umblam cu facturile mâzgălite pentru că producătorii cu care lucram îl stâlceau în toate felurile. Mă şi gândeam, «domnule, n-am fost în stare să aleg şi eu un nume ca lumea». Peste ani, mi-am dat seama că e un nume potrivit pentru profilul nostru. Sună bine, nemţeşte, aşa…”, a explicat Dragoș Pavăl.

Dezvoltarea Dedeman. De la butic la cele 47 de magazine

La 8 ani de la deschiderea primului magazin de tip DIY cu suprafaţă de peste 5000 m2 am devenit lider national in retailul materialelor de constructii si al amenajărilor interioare, cu capital 100% românesc, operând în prezent o reţea de 47 de magazine. Compania s-a extins într-un ritm constant şi rapid, dar pe lângă calcule şi cifre, cel mai important capital al modelului de business Dedeman este cel uman. Angajaţii care lucrează în cele 47 magazine ale lanţului nostru de retail alcătuiesc o familie, dinamică, pragmatică şi mereu atentă la cerinţele, planurile şi nevoile clienţilor şi partenerilor noştri.”, se recomandă frații pe pagina web oficială a lanțului de magazine.

Aceștia au avut norocul să preia în anii `90 un magazin de mobilă care s-a dovedit în timp ca cea ma bună alegere.

Era o criză de mobilă incredibilă, nu exista competiţie şi puteam să pun adaos comercial foarte mare. Conform angajamentului, stocul de marfă trebuia plătit până la finalul anului şi eu am preluat în martie. Am rotit stocul ăla de foarte multe ori şi am făcut un profit imens pentru acele vremuri. Să plătesc stocul la final de an a fost o bagatelă. Practic, marele nostru început ăla a fost. Acolo am făcut un capital incredibil de mare.”, afirma Dragoș Pavăl.

Extinderea a fost treptată, afacerea a avut nevoie de fonduri, așa că aceștia au apelat la credite, însă acestea nu au fost greu de achitat deoarece contextul economic făcea ca profitul să fie mare și astfel datoriile au putut fi plătite destul de repede.

Timpul a trecut, aceștia s-au extins în mai toate orașele din Moldova, dar au avut simțul că este ceva mai mult de atât, că se poate mai mult. În 2001 au vrut să vadă cum arată un magazin de bricolaj din afară și mergând acolo au realizat că nu mai este mult până aceștia vor veni și pe piața românească, lucru petrecut la puțin timp. Așa că Dedeman s-a extins, au mers pe exemplele pe care le-au văzut. S-au împrumutat din nou, mai ales pentru că extinderea în orașele mai, mai ales București însemna un preț foarte mare pentru teren.

Luasem un nou credit ca să ne extindem, dar preţurile terenurilor erau aberante şi atunci am mers special în Polonia, să văd ce se întâmplă la ei. E o ţară aflată cu mult înaintea noastră şi am constatat că preţurile erau la mai puţin de jumătate în comparaţie cu România. Şi n-am mai cumpărat, mi-am dat seama că trebuie să se întâmple ceva. A venit criza, preţurile au scăzut şi noi ne-am extins, speculând această perioadă în favoarea noastră. Pentru noi, criza a fost un mare noroc şi ne-a ajutat să câştigăm lupta cu marile lanţuri ale străinilor”, afirma unul dintre frații Pavăl.

Chiar în ultimii ani, drumul brandului Dedeman a fost înfloritor. În 2012, lanțul deținea 30 de magazine, astăzi sunt 47. Deci, în urma crizei economice aceștia s-au putut dezvolta.

Iar printre ultimile, avem în vedere concept-store-ul deschis în zona Băneasa, fiind și cel mai mare spațiu comercial de profil din Români și cea mai mare investiție într-un magazin de profil la nivel local, relatează Wall-street.ro. Suprafața este de 30.000 mp, investiția a fost de 36 milioane euro – dublu față de cea mai modernă unitate deschisă până la acest moment.

De asemenea, Dedeman crește de la un an la altul, câștigând în fiecare an locuri în Top 20 Cei mai mari jucători din economie 2017, generat de Ziarul Financiar. Anul acesta se situează pe 11, fiind în creștere cu 6 locuri față de anul 2016.

Anul Cifră afaceri netă Profit (lei) Pierderi (lei) Număr mediu angajați
2011 2 016 376 729 237 247 097 0 4646
2012 2 410 570 736 298 598 073 0 5711
2013 2 679 189 210 334 034 612 0 6489
2014 3 412 509 790 478 907 264 0 7179
2015 4 361 619 720 652 213 527 0 7656
2016 5 255 561 777 818 537 317 0 8421

sursa: mfinante.gov.ro/infocodfiscal.html

 

După cum se poate observa, creștere relativă procentuală a cifrei de afaceri este de 20,5% în ultimul an, față de precedentul, iar profitul este tot în creștere, mai exact 25,5%. Ceea ce este uimitor poate fi observat la pierderi, 0 absolut în ultimii 6 ani.

 

25 ani construiți împreună – mai mult decât un motto

Un motto este ca o stea în frunte pe care o purtăm, este ceva care ne ajută să fim cunoscuți mai bine, iar în cazul unui lanț de magazine, ajută la atragerea clienților. Ei bine, Dedeman ne transmite că au: 25 ani construiți împreună. Și într-adevăr, aceștia nu au construit totul doar pentru ei, ci au reușit să dea ceva înapoi societății. Acest lucru se datorează cu siguranță și background-ului din care provin, faptul că se trag dintr-o familie modestă cu mulți frați.

Astfel, una dintre campaniile conduse de ei este cea Planurilor de bine, serie de proiecte destinate dezvoltării comunității.

Cea mai recentă inițiativă, “Lumină pentru Balta Roșie”, este realizată în parteneriat cu organizația Free Miorița și presupune asigurarea accesului la electricitate pentru un întreg sat izolat din judetul Botosani. Cu ajutorul panourilor solare, reușim să aducem lumină în gospodăriile oamenilor, astfel încât ei să-și poată desfășura activitățile mai ușor, fie că vorbim de copii care nu mai învață la lumina lumânării sau de părinții lor care descoperă ce înseamnă o viață necondiționată de lumina soarelui.”, se prezintă pe site.

4 zile, 17 voluntari și-au depus toate puterile în a face fericiți 58 de persoane, dintre care 27 copii. Pe lângă panourile solare, aceștia au primit și un televizor, dvd-player și dvd-uri cu desene animate.

De asemenea, planurile lor bune nu se opresc aici. „Frații Dedeman” acordă o serie de burse elevilor de liceu cu rezultate școlare foarte bune, dar posibilități materiale reduse. Pot aplica pentru această bursă elevii provenind din mediul rural, cetățeni ai României, care sunt admiși în clasa a IX- a la unul din liceele de stat și îndeplinesc niște condiții pe care le puteți citi în Regulamentul de acordare a burselor. În plus, elevii primesc bursa pe tot parcursul ciclului liceal.

Dragoș și Adrian Pavăl s-au ridicat din mai nimic, au riscat, au câștigat și au ajuns sus, însă nu au uitat cât de greu este să fii jos, iar acest lucru este observabil prin politicile de responsabilitate socială pe care le au, iar pentru toate vă zicem: jos pălăria!

 



Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/editiy/editiadedimineata/wp-content/themes/editiaDD/functions.php on line 460

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol