27 aprilie 2024, 2:45

Povestea incredibilă a industriașului român care a salvat 3600 de evrei de la Holocaust

În anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial a existat un industriaș român, Cornel Dumitrescu, care, riscându-și viața și averea, a salvat de la moarte 3600 de evrei.

Un Schindler român

Acum mai bine de o jumătate de secol Hitler punea în practică așa-numita „soluție finală”, programul de exterminare în masă a evreilor. Aproximativ 6 milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii, și-au găsit sfârșitul în Europa ca urmare a acestui program. Nici România nu a fost ferită de această experiență. Ca parte a Axei, regimul lui Antonescu a început deportarea în masă a evreilor spre Transnistria. Dar aceste măsuri au făcut parte din „soluția corectă pentru rezolvarea problemei evreiești”. Între 27 și 29 iunie are loc pogromul de la Iași. Comandat de generalul Ion Antonescu și executat de autoritățile române, acest eveniment a dus la masacrarea a 13.266 de evrei în doar 3 zile.

Pogromul de la Iași, sursa: pogromuldelaiasi.ro

În toată nebunia care marca acei ani, au existat însă și oameni care și-au păstrat umanitatea și au refuzat să ia parte la experimentul lugubru comandat de Germania Nazistă. Unul dintre aceștia a fost industriașul român Cornel Dumitrescu, autorul unor fapte demne de scenariul unui film. Cornel Dumitrescu a fost un Oskar Schindler român.

De la fiu de țăran la industriaș

La origine, Cornel Dumitrescu este fiu de țăran de pe meleagurile Mehedințiului. După primele clase urmează cursurile liceale în orașul Corabia. Situația materială precară a familiei îl obligă să le întrerupă. În speranța unui trai mai bun ajunge la scurt timp în București. Înzestrat cu o inteligență nativă deosebită, ambițios dar cinstit, urcă rapid pe treptele afirmării profesionale și sociale, devenind în câtiva ani de la simplu curier la înalta funcție de director în Consiliul Director al Băncii Marmorsh-Blank.  Functia l-a ajutat pe Cornel Dumitrescu să aiba strânse legaturi cu multe persoane din aceasta lume. Devine repede un apropiat al regelui Carol al II-lea si, potrivit marturiilor facute de el mai târziu, este chemat de multe ori în puterea nopții de către suveran la discuții și partide de bridge.

Cornel Dumitrescu, sursa: historia.ro

Sfătuit și sprijinit de rege, Cornel Dumitrescu renunță la situația sa de înalt funcționar bancar și se aventureaza în afaceri, cumparând o fabrica de textile la Cernăuți. Comenzile uriașe făcute de către armata română, dar mai ales de către nemți, au făcut ca, în primii ani ai războiului, afacerile lui Cornel Dumitrescu să fie mai mult decât profitabile. Pentru a face fată cererii trebuia să suplimenteze personalul. Avea nevoie de angajați, mulți dintre cei deja existenți erau de etnie evreiască.

Deși aliați, nazistii se comportau ca adevărate trupe de ocupație. Au fost introduse ordine stricte fața de situatia evreilor. Prin acestea au început confiscările de averi, discriminările, abuzurile, arestările, crimele și deportările în lagare sau Transnistria. Speculând un ordin dat de către mareșalul Antonescu, prin care se stipula că evreii angajati în fabricile producatoare de mărfuri pentru armată nu sunt supuși regimului e deportare, Cornel Dumitrescu trece la acțiune.

sursa: bunadimineataiasi.ro

3600 dintre angajati sunt evrei

Angajează pe același post mai mulți evrei, chiar cu prețul de a concedia lucrători de naționalitate româna. Multor familii le asigură o rație de hrană zilnică de la cantina fabricii. În numeroase cazuri, prin relații si mită, tratează direct cu autoritățile germane. Numarul total al angajaților evrei s-a triplat, în doi ani ajungând la cifra de 3600.

În vara lui 1944 fuge, asemeni multor români bucovineni, din fața ofensivei sovietice. După razboi, când societatea româneasca era răvășită de acțiunile revanșiste ale ocupantului sovietic și ale agentilor comunisti, Cornel Dumitrescu, ca fost industriaș a intrat, evident, în vizorul organelor de urmărire si anchetă. Cu averea confiscată de comuniști, este obligat să-și caute de lucru pentru a supraviețui.

Salvat de la închisoare de evrei

Se angajează ca simplu agent la o companie de asigurări. Este invitat în mai multe rânduri de catre serviciile de achetă comuniste, sa dea explicatii despre rolul său în perioada războiului, ca proprietar al unei fabrici producatoare de mărfuri militare pentru inamic. Invitația se transformă în arest. În timpul judecării sale și a pronunțării unei pedepse ce se prefigura a fi de ani grei de închisoare și muncă silnică, declarațiile făcute de mai mulți evrei la postul de radio BBC prin care îi mulțumeau românului Cornel Dumitrescu pentru ca i-a salvat de la moarte, declarații consemnate într-un document oficial venit de la Moscova, îi redau libertatea.

Cornel Dumitrescu a murit în 1976. El face parte din lungul șir de eroi adevărați peste ale căror fapte trecerea ireversibilă a timpului a așternut mantia anonimatului.

Monumentul Victimelor Pogromului de la Iași, sursa: wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol