20 aprilie 2021, 14:03

Povestea Tezaurului României – teamă, suspans și decizii strategice

La sfârșitul lunii mai 1944, forțele armatei americane intensificau atacurile asupra României. Sunt vizate rafinăriile din Ploiești și punctele strategice din București. În condițiile în care situația țării noastre era din ce în ce mai critică, Banca Națională Română trebuia să ia o hotărâre extrem de importantă ce viza mutarea tezaurului național într-o locație secretă.

Pericolul invaziei sovietice

Conștientizarea pericolului invaziei sovietice a determinat conducerea BNR să preîntâmpine o eventuală captură a tezaurului țării. Grota de la mânăstirea Tismana este locul în care, în deplin secret, a fost adus din Bucureşti şi depozitat, în perioada 1944-1947, tezaurul reprezentând 242 de tone de aur al României, pentru a fi ferit din calea ruşilor şi a nemţilor care pe-atunci îşi disputau teritoriul ţării.

sursa hargaemas.com.

Din dragoste pentru patrie

Locuitorii știau că se petrece ceva misterios deoarece au fost impuse o serie de restricții bizare. Aveau voie să meargă să se închine la icoanele mănăstririi doar cu permisiunea autorităților și trebuiau să se legitimeze de fiecare dată când intrau sau când părăseau zona. Cu toate astea, în sat secretul s-a aflat în momentul în care un camion încărcat cu aur a rupt podul de la Sohodol din Lunca Tismanei. Întreaga încărcătură de lingouri s-a răsturnat sub ochii mirați ai unor ciobani. Spre cinstea lor, locuitorii Tismanei n-au suflat o vorbă nimănui.

sursa infoturism-tismana.ro

Tezaurul României, din peșteră, peste hotare

În iarna anului 1947, guvernatorul Băncii Naționale a luat decizia readucerii tezaurului de la Tismana înapoi în București. Peste o lună urma să se semneze tratatul de pace de la Paris cu puterile aliate, iar tezaurul trebuie pregătit pentru a fi transformat în despăgubire de război.

Aducerea aurului la București a durat 11 zile și a fost plină de peripeții deoarece multe din mașinile care transportau încărcătura au avut parte de o serie de defecțiuni, conform avantaje.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.