29 martie 2024, 9:11

„Ochii îmi erau plini de lacrimi”. Povestea unei fotografii care nu trebuia să existe

Respirăm adânc, tragem aer în piept și vă spunem povestea unei fotografii care nu trebuia să existe.

Fotoreporterul AFP Adem Altan a făcut zilele acestea poate cea mai cutremurătoare fotografie după seismul din Turcia. Imaginea unui bărbat care ține de o mână care iese dintr-un morman gigantic de moloz a făcut înconjurul lumii.

Imaginea dezastrului

Poți pricepe toată tragedia acestei fotografii, abia după ce îți dai seama că, de fapt, bărbatul își ține de mână fiica, moartă, zdrobită sub pereții de beton.

Adem Altan a povestit pentru The Guardian cum s-au petrecut lucrurile.

El nu poate compara fotografia pe care a făcut-o într-o dimineață rece în această săptămână cu niciuna dintre, poate, zecile de mii pe care le-a făcut în cei 41 de ani de fotojurnalist.

Uneori chiar și cei mai duri sau mai hârșîiți, veteranii, să spunem, rămân fără cuvinte. Iar în urma lor doar o tăcere apăsătoare și lacrimi.

La scurt timp după ce a condus marți de la Ankara către orașul Kahramanmaraș din sudul Turciei și și-a croit drum printre urmările cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade, a dat peste un complex de apartamente prăbușit, povestește fotoreporterul.

Familiile săpau printre dărâmături în căutarea celor dragi îngropați, dar cel care i-a atras atenția lui Altan a fost un bărbat îmbrăcat într-o haină portocalie care stătea liniștit printre dărâmături.

El nu mai avea de ce să sape.

„Fă-i o poză copilului meu”

„Când m-am uitat mai atent, am văzut că ținea o mână”, spune fotograful, „așa că am început să fac fotografii”.

Bărbatul se numea Mesut Hançer, iar mâna pe care o ținea era cea a fiicei sale de 15 ani, Irmak, care a fost ucisă în patul ei când cutremurul a dărâmat clădirea.

Hançer l-a zărit pe Altan.

Poate credeți că a protestat, că s-a opus. Dimpotrivă. L-a îndemnat să continue.

„Fă-i o poză copilului meu”, a strigat el. Apoi a dat drumul la mâna pe care o ținea și mi-a arătat copilul său. Am văzut capul unei persoane sub dărâmături. L-am întrebat cum îl cheamă. “Mesut Hançer”, a spus el. Apoi l-am întrebat cum îl cheamă pe copilul său. Era puțin cam departe și mi-a fost greu să înțeleg. Mi-a spus că pe fiica lui o chema Irmak”.

Adem a făcut ce i s-a cerut, a continuat să facă fotografii, în timp ce Hançer i-a luat din nou mâna fiicei sale.

„Ce durere insuportabilă, mi-am spus”, povestește Altan. „Aveam ochii plini de lacrimi și mi-a fost greu să nu plâng în timp ce făceam fotografiile. Am așteptat puțin după ce am făcut pozele, așteptând ca cineva să vină și să o ia pe fată. Din păcate, nimeni nu a făcut-o”.

Altan a fost nevoit să îi lase pe Hançer și Irmak pentru a continua să documenteze distrugerile pentru Agenția France-Presse, la care lucrează de 15 ani.

Povestea nu se oprește aici

„Eram curios să aflu ce se întâmplase cu ei, așa că, în dimineața următoare, m-am întors la ruinele unde se aflau tatăl și fiica. Nu știu ce s-a întâmplat cu tatăl. Nu mai era acolo când am ajuns a doua zi și nici fiica lui.”

Fotojurnalistul știa că a realizat o fotografie extraordinar de emoționantă a durerii provocate de cutremur, dar nu se aștepta ca aceasta să devină poate imaginea definitivă a dezastrului.

„A atras multă atenție atât în Turcia, cât și în întreaga lume”, spune el. „Sute de oameni au distribuit-o pe rețelele de socializare și am primit sute de mesaje care spuneau lucruri precum „O fotografie foarte puternică care arată durerea provocată de cutremur” și „O fotografie pe care nu o vom uita niciodată până la moarte”.”

Pentru Altan, fotografia și-a făcut treaba: arată distrugerea fizică și emoțională a cutremurului; documentează dragostea nemărginită a unui tată pentru fiica sa și întreabă: „Există oare o durere mai mare decât aceasta?”

Foto: Adem Altan/AFP

Citește și

The Guardian a filmat o falie de mai mulți kilometri în Turcia (VIDEO)

Povestea lui Server Beșirli, azerul care a a luat salteaua de pe pat pentru a o dona turcilor rămași fără casă. „Știm ce înseamnă să rămâi fără adăpost în timpul iernii reci”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol