28 octombrie 2021, 23:52

Poveștile adevărate ale României: memorie și viitor la Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Într-un an în care România se întoarce tot mai mult cu fața către istorie, în care sărbătorim 100 de ani de existență a statului român, în care Centenarul este prezent în tot mai multe dintre evenimentele publice, Edițiadedimineață.ro a pornit în demersul de a-i găsi pe ”păstrători”. Vorbim aici de păstrătorii istoriei, de cei care se apleacă cu răbdare și suflet asupra faptelor de glorie ale înaintașilor: istoricii.

Am ales să filmăm la Facultatea de Istorie, un loc plin de misterul trecutului, dar și de semnifcația prezenetului. Am găsit aici tineri și maturi, intelectuali în devenire și minți consacrate ale cunoașterii istoriei, dar mai presus de toate am întâlnit oameni dornici să spună poveștile prezentului, prin filtrul trecutului.

Pe culoarele luminoase ale Facultății de Istorie ne-am întâlnit cu cei care au dus instituția din spectrul trecutului într-o paradigmă de dezvoltare modernă, în care tinerii se pot regăsi într-o manieră extrem de actuală.

Despre proiectele de viitor am vorbit cu doamna decan, Florentina Nițu. Din 2016, facultatea se pregătește pentru a sărbători ziua centenarului. În acest demers s-au ales două direcții de acțiune. Prima acțiune include manifestări științifice dedicate cercetătorilor și  profesorilor, o conferință susținută de doctoranzi, o școală de vară adresată studenților de la licență și master și o expoziție la Muzeul Universității din București. A doua acțiune se adresează legăturii cu învățământul istoric preuniversitar.

Înțelepciunea se formează pe parcursul vieții prin intermediul cunoașterii și a experiențelor dobândite. Pentru a cunoaște și experimenta, trebuie să îți stârnești curiozitatea. În momentul în care starea ta de curiozitate este alimentată, dorești să acționezi și să cercetezi acea zonă. Orice studiu, cercetare sau poveste se bazează, de cele mai multe ori, pe un eveniment din trecut ce solicită documentarea. Această acțiune ne ajută să descoperim frumusețea și misterele ce ne înconjoară de când s-a format acest pământ. Iată, așadar, cum am creat câteva legături ce reprezintă pe scurt tot ceea ce înseamnă Facultatea de Istorie.

Subiectul despre digitalizarea istoriei, ca document și mărturie este dezvăluit de către domnul Marius Diaconescu. Universitatea din București a realizat un proiect online „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei. În cadrul acestei platforme online se vor găsi: o bază de date și documente medievale precedent anului 1600 păstrate în Arhivele Naţionale ale României, în orice de formă de păstrare ar fi (original, copie, transumpt, rezumat).

Tânăra șefă de promoție, Diana Florentina Spânu, ne-a povestit despre visul pe care îl poartă în geantă orice student: de ce alegi această facultate, ce te determină să mergi mai departe, ne-a povestit despre pasiune și performană.

Acest domeniu include atât arta și cultura, cât și literatura. Astfel, descoperi țara în care trăiești și înțelegi diferențele ce apar în comparație cu alte țări, români ce au rămas în memoria acestui popor, în urma acțiunilor săvârșite de aceștia, familia și sinele tău pot căpăta o altă nuanță, mai profundă. Istoria este peste tot, de la șantiere arheologice, la arhive, muzee și biblioteci până la documente, artefacte, filme, materiale video.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Vintiloiu Mihaela

    3 ianuarie

    Buna ziua. As vrea sa iau legatura cu cineva interesat de fotografii personale din perioada Marii Uniri si a Razboiului. Am fost dascal timp de 40 de ani dar nu in specialitatea Istorie ci in filologie romanica -lb .franceza. Am fost insa interesata de istorie. Daca propunerea mea prezinta interes ma puteti contacta pe mail.

  2. […] a statului român, în care Centenarul este prezent în tot mai multe dintre evenimentele publice, Edițiadedimineață.ro a pornit în demersul de a-i găsi pe ”păstrători”. Vorbim aici de păstrătorii istoriei, de […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.