Un prim studiu la nivel mondial efectuat la universitatea James Cook (JCU), din Australia, care a folosit viermi vii pentru a combate boli precum diabetul de tip 2, s-a dovedit a fi un succes, potrivit echipei care a condus studiul, ceea ce a stârnit interesul pentru organizarea unui studiu internațional la scară mai mare.
Dr. Doris Pierce de la Institutul Australian de Sănătate și Medicină Tropicală (AITHM) al JCU a declarat că infectarea oamenilor cu larve microscopice de viermi cârlig – o specie de paraziti intestinali umani – s-a dovedit a fi sigură și a avut un impact benefic asupra metabolismului glucozei, inducând o reducere semnificativă a nivelului de rezistență la insulină la majoritatea participanților la studiu.
Studiul a recrutat 40 de persoane – toate cu semne de avertizare timpurie a unor viitoare boli metabolice, cum este și diabetul zaharat de tip 2 – pentru a lua parte la studiul clinic de doi ani.
Constatările au fost publicate în revista Nature Communications.
Participanților li s-au inoculat câte 20 sau 40 de larve ale speciei de viermi intestinali Necator americanus, fie un placebo.
„Bolile metabolice sunt caracterizate de răspunsuri imune inflamatorii, iar studiile anterioare au sugerat că viermii cârlig eliberează proteine în gazda lor pentru a controla sistemul imunitar și pentru a-și proteja supraviețuirea”, a explicat dr. Pierce.
Eforturile reușite de eradicare a viermilor paraziți în țările dezvoltate sunt acum legate de creșterea numărului de boli inflamatorii și metabolice umane, inclusiv a diabetului zaharat de tip 2.
Dr. Pierce a declarat că toți participanții la studiul JCU au fost supuși unor controale clinice regulate de sănătate în scopuri de siguranță.
„Toți participanții la studiu au avut factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip 2. Studiul a adus unele beneficii metabolice considerabile beneficiarilor tratați cu ancilostomi, în special celor infectați cu 20 de larve”, a declarat dr. Pierce.
Potrivit medicului, a fost surprinzător faptul că participanții infectați cu 20 de larve de paraziți au înregistrat o scădere medie a nivelului modelului homeostatic de evaluare a rezistenței la insulină (HOMA-IR) de la un nivel de 3,0 unități înainte de studiu la doar 1,8 unități în decurs de 12 luni, restabilind nivelul lor de rezistență la insulină la un interval normal, sănătos.
Cei tratați cu acești paraziți au raportat că se simt mai bine, din punct de vedere al dispoziției, decât cei din grupul placebo.
„Aceasta a fost o observație interesantă, de asemenea, având în vedere că o mare parte din studiu a avut loc în timpul primelor valuri ale pandemiei de Covid-19. Cred că observarea oricărei îmbunătățiri a stării de spirit a fost remarcabilă în sine”, a declarat dr. Pierce.
După doi ani, participanților li s-a oferit o medicație antiparazitară sau puteau alege să rămână în cadrul studiului pentru încă 12 luni.
Toți participanții infectați, cu excepția unuia, au decis să păstreze paraziții intestinali în organism.
Conducătorii spun că rezultatele studiului justifică efectuarea unor studii de monitorizare la scară mai mare.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol