10 octombrie 2024, 20:00

Premieră: Tratament revoluționar pentru diabet. Celulele stem ce produc insulină au fost create în laborator

Ceretătorii din cadrul Universității  San Francisco din California au reușit să tranforme celulele stem în celule funcționale ce produc insulină. Această nouă descoperire vine în ajutorul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1, care încă sunt nevoiți să apeleze zilnic la injecțiile cu insulină.

Am reuşit să generăm celule ce produc insulină, ce arată şi acţionează precum celulele beta pancreatice pe care le avem cu toţii în corp”, a explicat fiziologul Matthias Hebrok, din cadrul Universităţii San Francisco din California.

Acesta este un  pas important în obţinerea unor celule ce vor putea fi transferate la pacienţii cu diabet”, a explicat Hebrok.

Diabetul de tip 1 este caracterizat prin pierderea insulinei din cauza faptului că sistemul imunitar distruge celulele din pancreas, aşadar în acest caz este necesară introducerea, manuală, a insulinei. Din acest motiv, persoenale cu această afecţiune pot duce o viaţă aproximativ normală, dar prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a problemelor la nivelul rinichilor şi inimii.

În urma cercetărilor îndelungate, echipa de specialiști din cadrul Universității din California au încercat să transforme celulele stem în celule beta, complet funcționale. Cu toate acestea, până în momentul de față aceștia nu au reușit să realizeze și celule complet devoltate, care să poată produce insulină în mod corespunzător.

Astfel că, pentru a rezolva această problemă, în cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat modul în care celulele se dezvoltă în pancreas. Ei au observat că odată create, celulele se separă în insule pancreatice. Specialiştii au analizat procesul în laborator, unde au separat artificial celulele stem şi le-au reorganizat în grupuri ce sunt formate şi în mod natural de corp. Noul aranjament a permis celulelor stem pancreatice să ajungă la maturitate şi să funcţioneze la fel ca celulele obişnuite ce produc insulină. Mai mult decât, întregul experiment a fost realizat pe șoareci de laborator, iar atunci când au fost transferate la şoareci sănătoşi, celulele au continuat să producă insulină.

Mai multe detalii legate de alte descoperi revoluționare în tratamentul diabetului găsiți aici.

Sursă: www.descopera.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol