18 aprilie 2024, 9:59

DESTINE. Două prietene separate de Holocaust tocmai s-au reunit, după 82 de ani

În fiecare duminică, Betty Grebenschikoff și Ana María Wahrenberg vorbesc la telefon, ca două prietene foarte bune. Dar acest ritual este de dată recentă. Ambele femei crezuseră una despre alta că muriseră în Holocaust. De 82 de ani, ele nu mai aveau vești una despre cealaltă. Ultima dată când cele două femei s-au văzut a fost în primăvara anului 1939, când aveau 9 ani.

Femeile se cunoșteau de când aveau 6 ani. Au frecventat școala și sinagoga împreună, au luat lecții de balet și s-au jucat. Dar, pentru că erau evreice, anumite activități le-au fost interzise de către guvernul german. Pe atunci, Grebenschikoff se numea Ilse, în timp ce Wahrenberg era cunoscută sub numele de Anne Marie. Își amintesc și acum stând față în față, într-o curte de școală din Berlin și, printre lacrimi, îmbrățișându-se, înainte să fie nevoite să fugă din țară de teama naziștilor.

Două destine care au străbătut lumea

Ambele fete s-au aflat la Berlin în timpul „Nopții de cristal”, un eveniment terifiant în care mii de magazine deținute de evrei  și sinagogi din toată țara au fost demolate de naziști, iar 30.000 de bărbați au fost arestați doar pentru că erau evrei, inclusiv tatăl lui Wahrenberg. El petrecut o lună în lagărul de concentrare Sachsenhausen din Germania înainte de a reuși să scape.

Cele două familii separate au fugit în cele din urmă: Grebenschikoff s-a stabilit în China, în timp ce Wahrenberg a ajuns în Chile. Toți membrii familiilor au supraviețuit. La Shanghai, Grebenschikoff s-a căsătorit în 1948. Dar, nu după mult timp, în urma Revoluției comuniste chineze, ea și soțul ei au fost forțați să fugă. Grebenschikoff a reușit să aibă cinci copii, șapte nepoți și șase strănepoți.

În volumul său de memorii, care a fost publicat în 1993, există un întreg capitol dedicat lui Wahrenberg, prietena ei pierdută. Când a scris cartea, Grebenschikoff habar nu avea că cea mai bună prietenă din copilărie se stabilise la Santiago în noiembrie 1939 sau că și-a schimbat numele din Anne Marie în Ana María.

Wahrenberg a fost singură la părinți și, deși viața ei și a părinților ei au fost cruțate, întreaga familie extinsă a fost ucisă de naziști. S-a căsătorit și a avut în cele din urmă doi copii, șase nepoți și zece strănepoți. Și ea a căutat pe Grebenschikoff de-a lungul anilor, dar, având în vedere că Grebenschikoff și-a schimbat prenumele din Ilse în Betty, prietena ei nu era nicăieri.

Marea reunire, grație tehnologiei

În noiembrie 2020, o cercetătoare de la USC Shoah Foundation – o organizație nonprofit fondată de Steven Spielberg – a făcut paralele între mărturiile lor. În arhivele fundației, care conțin peste 55.000 de mărturii ale Holocaustului, a descoperit ceva neașteptat: după introducerea numelui lui Wahrenberg împreună cu câteva cuvinte cheie (inclusiv numele școlii de zi evreiești din Berlin), ea a ajuns la mărturia lui Grebenschikoff, din 1997.

Cercetătoarea s-a consultat imediat cu colegii ei, care și-au unit forțele cu Muzeul Holocaustului din Florida și Muzeul Evreiesc Interactiv din Chile, pentru a facilita o reuniune virtuală între cele două supraviețuitoare ale Holocaustului.

Grebenschikoff s-a alăturat apelului de pe Zoom pe 19 noiembrie 2020, de la casa ei din Sankt Petersburg (Florida), în timp ce Wahrenberg a intrat de la Santiago (Chile). Imediat au început să discute în limba germană, limba lor comună. Și familiile lor s-au alăturat apelului, precum și cercetători ai fundației. Au băut șampanie și au celebrat noua prietenie.

Femeile au jurat să rămână sănătoase, astfel încât să se poată întâlni personal în septembrie 2021. Planurile lor pentru reuniune includ să iasă la plimbări, să-și cunoască familiile și să ia mese împreună.

Foto: Washington Post


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol