19 aprilie 2024, 21:43

Prima mașină aerodinamică din lume, construită de un român

România este cunoscută pentru inventatorii săi. Stiloul, avionul cu reacție sau injecția cu insulină sunt câteva dintre contribuțiile aduse de români științei.

Prima mașină aerodinamică a fost construită de românul Aurel Perșu. Acesta s-a născut în 1890 și  urmat cursurile Şcolii Superioare Tehnice din Berlin-Charlottenburg și a primit o medalie din partea Ministerului Instrucţiunii Publice din Germania pentru un studiu avangardist, legat de navele în spaţiul cosmic.

Perșu a construit mașina în anii 1920, din banii proprii. Inginerul a fost inspirat de o picătură de apă, gândindu-se că cea mai bună formă aerodinamică pentru un vehicul în mișcare este forma picăturii de apă în cădere: bombată în față, dar subțiată la spate. Masina pe care a inventat-o ​​avea roțile integrate în cadrul mașinii și a reușit să atingă coeficientul aerodinamic de 0,22.

Datorită formei aerodinamice, mașina putea atinge viteza de 80 km/h, o valoare remarcabilă la acea vreme. Perșu a luat decizia de a aduce mașina în țară, conducând 120.000 de kilometri. Ford și General Motors au vrut să cumpere brevetul de mașini, dar Aurel Persu a refuzat.

Mașina românului se află încă din 1969 în incinta Muzeului Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București, unde poate fi vizitată.

Aurel Perşu şi-a continuat cariera în ţară, ca şi conferenţiar la Şcoala Politenhică, iar în 1938 a devenit director al fabricii de avioane I.A.R. Braşov.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol