21 septembrie 2022, 12:01

Primele reacții la discursul lui Putin. „Previzibil”, „Semn de slăbiciune”, „O escaladare”

Val de reacții la adresa multpreaamânatului discurs prezidențial de la Kremlin. Să vedem ce spun câteva oficialități.

Ucraina

„Apel absolut previzibil, care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec. În mod clar, războiul nu decurge conform scenariului Rusiei și, prin urmare, Putin ia decizii extrem de nepopulare de mobilizare și restrângere severă a drepturilor oamenilor”, a transmis pentru Reuters Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean.

SUA

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget A. Brink, cataloghează anunțul președintelui rus Vladimir Putin drept „un semn al eșecului” și promite că Statele Unite vor continua să sprijine rezistența Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.

„Referendumurile simulate și mobilizările sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a revendica pretinsul teritoriu ucrainean anexat și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a scris pe Twitter ambasadorul american în Ucraina.

Marea Britanie

Marea Britanie a reacționat prin ministrul de Externe Gillian Keegan, care a declarat pentru Sky News că anunțul lui Putin reprezintă o „rescriere a istoriei” și o escaladare îngrijorătoare:

„În mod clar, este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, nu deținem controlul, nu sunt sigură că nici el nu deține controlul, într-adevăr. Aceasta este în mod evident o escaladare. Este înfiorător … Este o amenințare serioasă, dar care a mai fost făcută înainte”.

Germania

La rândul său, vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a spus că anunțul președintelui rus înseamnă „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, despre care, bineînțeles, vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic în ceea ce privește modul de răspuns”.

Cehia

Premierul ceh Petr Fiala consideră că decizia lui Putin este „o încercare de a escalada și mai mult războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei și o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”.

România

„Astăzi este ziua internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui Putin referitoare la mobilizarea parțială a armatei federației Ruse și la desfășurarea așa ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

„Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE. Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol