27 aprilie 2024, 5:13

Primele rezultate ale studiului de seroprevalență Covid-19 în România: mai puțin de 4% dintre români au trecut prin boală

Primele rezultate ale studiului de seroprevalență Covid-19 realizat de Ministerul Sănătății în cursul verii arată că mai puțin de 4% din populația României are anticorpi la noul coronavirus SARS-CoV-2, semn că a trecut prin boală, potrivit ministrului Nelu Tătaru.

Pe mai puțin de jumătate din eșantion

Ministerul Sănătății a demarat în iunie un studiu de seroprevalență privind infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Studiul ar fi urmat să includă peste 29.000 de persoane și avea ca obiectiv identificarea gradului de răspândire a infecție cu noul coronavirus în rândul populației din România.

Miercuri, ministrul Sănătății a anunțat primele rezultate preliminare ale studiului, care a inclus mai puțin de 13.000 de persoane.

Ce spune ministrul Sănătății

“Informarea îmi spune că s-au raportat de către DSP-uri recoltarea serurilor reziduale în număr de 12.901. Dintre acestea, au fost lucrate la nivel de DSP 7.832, din care doar 303 sunt pozitive. Avem o rată de imunizare de 3,86%”, a afirmat Nelu Tătaru la Europa FM.

România are o populație oficială de 19,3 milioane de locuitori, ceea ce sugerează, la o rată de imunizare de 3,86%, că aproximativ 745.000 de locuitori ai țării au avut Covid-19 până acum.

Avem o imunizare slabă

La nivel european, țările care au avut o rată de infectare mai mare au raportat o rată de imunizare de 5-6%. “Noi avem o imunizare mică în acest moment ca procent”, a mai spus ministrul.

Studiul de seroprevalență a inclus seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care s-au prezentat conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care au fost selectate cu pas de eșantionare.

Studiul

Studiul a inclus persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă și care și-au exprimat consimțământul informat de participare.

Studiul a fost avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol