26 aprilie 2024, 10:33

Primul centru de date hiperscale din Europa de Sud-Est, în România

ClusterPower, o companie fondată în 2019 de antreprenorii români Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu, a început să lucreze la ceea ce este planificat să fie cel mai mare centru de date din România și își propune să devină primul centru de date hiperscale din regiune, în Mischii, Județul Dolj, în iulie, scrie publicația germană intellinews.com.

Deși nu există o definiție precisă, un centru de date hiperscale depășește, în general, 5.000 de servere și 1.000 de metri pătrați – un prag pe care ClusterPower îl va depăși cu investiția sa. Cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, parcul tehnologic Cluster Power va găzdui un centru unic de infrastructură de inteligență artificială dezvoltat în parteneriat cu Nvidia.

Investiția inițială este de 172 milioane lei (35 milioane euro), jumătate fiind asigurată printr-un grant de stat extins anul trecut de Ministerul Finanțelor, dar și din surse proprii și alte surse de finanțare, potrivit clusterpower.ro.

Pentru infrastructura cloud, ClusterPower a semnat parteneriate cu furnizori globali precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv și York. Echipamentele centralei pe gaz vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric și Hitachi ABB.

Cu sediul în Cluj-Napoca, General Security este antreprenorul general pentru lucrările de construcție, în timp ce antreprenorul general pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este Bit Invest, din Târgoviște.

Prima fază a proiectului implică construirea infrastructurii utilitare pentru echipamentele IT. Aceasta include turnarea fundației, construcția centralei și prima unitate a proiectului. Centrul de date va deveni cel mai puternic nod de comunicații din regiune, având conexiune directă cu fibră optică la Frankfurt și Amsterdam și conectivitate cu 750 de centre de date din întreaga lume.

Aproximativ 40 de persoane lucrează la fața locului și se așteaptă să fie finalizată construcția primului modul în decembrie 2021.

„Unii dintre cei mai prestigioși și experimentați ingineri și furnizori de echipamente din lume lucrează alături de noi, ceea ce ne întărește convingerea că investiția noastră va fi un punct de referință în dezvoltarea României”, a declarat Cosmin Georgescu, fondator și CEO al ClusterPower.

Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Cehă, precum și centrele lor de asistență la nivel global.

Proiectul este abia la început, a subliniat Georgescu, adăugând că, după finalizarea primelor faze de construcție, în decembrie 2021, ClusterPower va deveni cel mai mare furnizor în domeniul cloud și al informaticii din Europa de Est.

Doi dintre asociați, Cosmin Georgescu și Vladimir Ester, au explicat pentru Economedia.ro ce înseamnă acest centru de date și care sunt beneficiile pe care le va aduce.

Pe scurt:

    • Ce se dezvoltă la Craiova? “Vorbim, în fapt de un supercomputer. El e folosit ca un element necesar unei economii pentru a putea accesa proiecte majore, proiecte naționale, proiecte importante. Fără această unealtă nu ai putea să-ți faci calculele necesare”.
    • Ce înseamnă un astfel de centru de date? “Capacitatea primei etape presupune că se poate stoca cam de două ori toată baza de date meteo globală, de când se înregistrează meteo”.
    • Cine va putea beneficia de acest campus? “Noi vedem infrastructura pe care o construim ca fiind una cu o aplicabilitate largă, vorbim de un centru regional de mare capacitate, care are potențialul de a accelera digitalizarea mai multor domenii”.
    • De unde vine resursa umană? “Ceea ce aducem noi e unealta ca specialiștii IT din România să poată să performeze și să dea proiecte competitive globale. Silicon Valley din State ajunsese să aibă la un moment dat limba română ca a doua limbă vorbită. Dorim să ajutăm la întoarcerea specialiștilor IT în România, pentru centrul nostru de date, pentru industrie”
Sursa foto: bursa.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol