15 iulie 2024, 23:36

Primul oraș din România care devine independent energetic

În România mai există comune care își asigură energia electrică din panouri fotovoltaice, dar Ocna Mureș e primul oraș care a realizat un proiect de amploare. Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic.

Orașul Ocna Mureș, din județul Alba, devine primul din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic, relatează ocnamuresinfo.ro. Acesta cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, spune primarul Silviu Vințeler.

Acesta estimează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro. Orașul Ocna Mureș cuprinde șase localități și are o populație totală de circa 12.000 de locuitori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol