26 aprilie 2024, 9:00

Primul tramvai din lume. Câţi dintre cei care călătoresc zilnic îi ştiu povestea?

Ziua de 26 noiembrie a rămas în istorie drept una dintre cele mă importante pentru călătorul modern! Primul tramvai din lume care circula într-un oraş a funcţionat, pentru prima oară, în metropola americană. Astfel, New York-ul avea să fie pe primele pagini ale presei internaţionale.

Apariţia tramvaiului ca mijloc de transport în comun i se datorează lui Weren von Siemens, care a preluat ideea unui american de origine belgiană şi a implementat-o la Berlin. Din cauza costurilor mari, însă, în Europa s-a răspândit mai greu.

Primul tramvai din SUA a apărut pe data de 26 noiembrie 1832 pe Calea Ferata New York si Harlem. Garniturile au fost proiectate de catre John Stephenson din New Rochelle, New York si au fost construite la compania sa din New York. In anul 1835 au aparut tramvaiele in New Orleans, Louisiana, aceasta fiind cel mai vechi sistem de transport feroviar urban din lume cu operare continua. Aceste tramvaie timpurii foloseau cai si uneori catari, de obicei in echipe de cate doi. La mijlocul anilor 1880 in SUA existau 415 companii de transport public ce operau peste 9600 de kilometri de sine si transportau 188 de milioane de pasageri anual folosind tramvaiele trase de cai.

Datorită popularităţii crescânde, a fost introdus şi în alte ţări, Franţa fiind prima ţară din Europa care s-a bucurat de noul mijloc de transport.

În România se poate!

După 37 de ani, mai exact în 1869, în România a circulat un tramvai tras de cai, pentru prima dată în Timişoara. Vagonul, fabricat din lemn şi metal şi tras de cai, avea ferestre de sticlă şi putea transporta până la 20 de persoane, oferind 12 locuri pe băncuţele de lemn şi opt locuri în picioare.

Sursa momenteistorice.ro

Oprirea vagonului se realiza prin intermediul unei frâne cu pârghii. În Timişoara, acesta a circulat timp de 30 de ani, din 1869 până în 1899, când a fost înlocuit cu primul tramvai electric, potrivit observatorul.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol