1 mai 2024, 5:47

Principalele 5 cauze ale apariției toxiinfecției alimentare

Toxiinfectiile alimentare apar in urma consumului de alimente contaminate cu bacterii patogene sau toxinele acestora, virusuri sau paraziți.

În prezent, se consideră că primii cinci germeni implicati în apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt: Norovirus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter și Staphylococcus aureus.

Patologia apare cel mai frecvent în sezonul cald, temperaturile ridicate favorizând multiplicarea bacteriilor patogene din alimente, avertizează dr. Adelina Marinescu, medic specialist infectionist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Simptomele apar după mai multe ore de la ingestia alimentelor contaminate și pot fi: crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, febră, cefalee, stare de oboseală.

Frecvent implicate in aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt:

  • Laptele si derivatele din lapte, inclusiv preparatele din cofetarie (ce pot fi contaminate cu Salmonella spp., Staphylococcus aureus, etc.);
  • Ouale (mai ales cele de rata) si preparatele din oua (creme, maioneza, etc.) contaminate cu Salmonella spp.;
  • Alimentele vegetale: orez fiert si pastrat mult timp la temperatura camerei (Bacillus cereus), cartofi, fasole, mazare;
  • Carnea si preparatele din carne (mezeluri, tocaturi) contaminate cu Salmonella spp, Staphylococcus aureus, clostridii.

Toxiinfecția alimentară cu Norovirus se transmite ușor în spațiile aglomerate, unde pot apărea adevărate focare prin consumul de alimente sau băuturi contaminate și/sau prin atingerea unor suprafețe sau obiecte contaminate.

Roluri importante în contaminarea alimentelor proaspete sau prelucrate le au lipsa de igienă a personalului care manipulează aceste produse, vesela și ustensilele de bucătarie, depozitarea alimentelor în condiții necorespunzătoare, dar și vectorii (muște, gândaci, rozatoare).

Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă privind prepararea, prelucrarea, pastrarea si manipularea produselor alimentare.

Este importantă spălarea mâinilor ori de câte ori este nevoie, prepararea alimentelor la temperaturi suficient de înalte pentru a distruge microorganismele patogene, precum și refrigerarea acestora în condiții optime.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol