5 martie 2021, 12:41

Procesul celui mai bătrân condamnat la moarte din lume se rejudecă

O poveste incredibilă, după care se poate face de voie un scenariu de film. La 50 de ani de la condamnarea sa la moarte un bărbat va avea parte de un nou proces. Procesul celui mai bătrân condamnat la moarte din lume se rejudecă.

Japonezul Iwao Hakamada are 84 de ani și este condamnat la moarte. Sentința lui a fost dată în urmă cu o jumătate de secol.

Gîndiți-vă așa  – atunci când a intrat el în închisoare Ceaușescu abia venise la putere, omul încă nu pusese piciorul pe Lună. Iar computerele celor de la IBM aveau mărimea unor apartamente cu două camere.

Hakamada a trăit cu o condamnare la moarte mai bine de jumătate de secol, după ce a fost condamnat pentru jefuirea și uciderea șefului său, a soției bărbatului și a celor doi copii adolescenți ai familiei.

Însă Hakamada și susținătorii săi afirmă că acesta a mărturisit crima în urma unor interogatorii brutale ale poliției, în care a fost bătut. Și că dovezile au fost plantate pentru a-l incrimina pe acesta.

Procesul celui mai bătrân condamnat la moarte din lume se rejudecă

Japonezul a încercat să își retragă mărturisirea însă a fost condamnat la moarte în 1968, verdictul fiind confirmat de Curtea Supremă a Japoniei în 1980.

Însă o instanță din orașul Shizuoka i-a acordat bărbatului dreptul la un nou proces în 2014. Un eveniment extrem de rar în sistemul juridic rigid al Japoniei.

Totul s-a întîmplat în urma îndoielilor apărute în urma efectuării unor teste ADN.

Curtea a afirmat că anchetatorii ar fi putut planta dovezile și a dispus eliberarea fostului boxer. În motivare s-a arătat că e injust ca acesta să rămână în detenție în așteptarea unui nou proces.

Procurorii au făcut însă apel la decizie și au câștigat la Înalta Curte din Tokyo.  Cazul a ajuns ulterior la Curtea Supremă a Japoniei, care a decis în favoarea lui Hakamada.

„Curtea Supremă a decis astăzi să mențină rejudecarea prin întoarcerea unei decizii a Înaltei Curții din Tokyo care a respins cererea pentru un nou proces”. A scris avocatul lui Hakamada pe blogul său.

„Încă îmi tremură mâinile după ce am auzit vestea. Sunt foarte, foarte bucuros”, a adăugat avocatul.

Susținătorii lui Hakamada susțin că acesta a fost grav afectat mintal de cei aproape 50 de ani de detenție. Majoritatea lor au fost petrecuți în izolare și cu perspectiva execuției mereu deasupra capului.

Într-un interviu acordat AFP în 2018 fostul boxer a declarat că se simte ca și cum ar „lupta o rundă în fiecare zi”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.