17 septembrie 2024, 16:14

Proiect în premieră în România. Site dedicat exclusiv Reginei Maria

Cu prilejul sfintelor Sărbători de Paști, Asociația Identitate Culturală Contemporană a lansat duminică, 19 aprilie 2020, primul website din România exclusiv despre Regina Maria a României, una dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice (www.reginamaria.org).

Cea mai frumoasă față a diplomației românești

Este vorba despre un proiect online informativ dedicat biografiei Reginei Maria a României, care a avut un rol crucial în destinul și evoluția României, întărind relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești.

Pornind de la complexitatea personalității și vieții Reginei Maria, dar și a rolului deosebit de important pe care l-a avut în istoria României, website-ul intenționează să se constituie într-un punct de referință în mediul online despre Regina Maria și să reunească date, informații, fotografii și imagini video de epocă, care sunt mai puțin cunoscute, pentru a evoca și promova momente importante din istoria României.

Proiect

Reginamaria.org reprezintă continuarea și dezvoltarea proiectului cultural „Regina Maria – Marea Doamnă a Diplomației Europene”, susținut și realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană din București.

Proiectul a pornit de la ideea realizării unei expoziții foto-documentare, cu accent pe vizitele externe efectuate în anii postbelici de Regina Maria în statele din Europa și America. Primul vernisaj al expoziției a fost organizat la Florența, în 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României. Mai multe detalii găsiți aici.

Ce oferă

Website-ul vine în completarea expoziției de fotografie și pune la dispoziție informații biografice și selecții din fotografii, documente, ziare, cărți, jurnale, se arată în prezentarea proiectului.

Capitolele prezentate sunt destinate cunoașterii vieții și activității Reginei Maria. Informațiile provin din cărți de specialitate, memorialistică, articole și studii științifice, materiale din presa scrisă a vremii. Numeroase selecții de texte, sub formă de citate, au fost extrase și din „Însemnări zilnice” ale jurnalului Reginei Maria.

Inițiativa aparține Asociației Identitatea Culturală Contemporană care, tocmai în prima zi de Paște a lansat primul site dedicat marii personalități, Regina Maria a României. Proiectul a fost realizat de Florin Pîrlea, Mihai Floroiu, Răzvan Tudor Grigore, Monica Pîrlea, Oana Cerchia, Laura Ostafe, Liviu Țăranu, Ionuț Matei și Vlad Harabagiu.

Arhivele Naționale, principalul partener

Potrivit unui comunicat al asociației, platforma a fost dezvoltată în parteneriat cu fondurile și colecțiile Arhivelor Naționale ale României (Colecția Documente Fotografice / Fototecă, Fondul Casa Regală și Fondul Arthur Văitoianu).

Platforma oferă informații și date istorice prețioase, extrase din jurnalul reginei, fotografii din arhive, imagini video de epocă și intenționează să se constituie într-un punct de referință în mediul online despre biografia și activitatea Reginei Maria.

”Regina Maria a fost o personalitate istorică extrem de iubită de popor, mereu implicată în treburile țării, de care românii au avut nevoie pentru a-și reclădi încrederea în forțele proprii. A fost o regină puternică, inteligentă, plină de farmec și curaj, care s-a identificat cu existența românilor timp de câteva decenii. A fost în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Maria și-a dedicat viața oamenilor celor mai greu încercați în timpul Primului Război Mondial: bolnavilor de pe front și soldaților suferinzi ai Armatei Române. Pentru curajul arătat în fața pericolului gloanțelor și epidemiilor de holeră și tifos exantematic, Regina Maria a devenit eroina soldaților români de pe front. A fost transformată într-un simbol al luptei românilor în vremuri de restriște, fiind supranumită „Regina-soldat” și „Mama răniților”.

Recunoaștere internațională

Recunoașterea internațională a României întregite din 1918 s-a datorat în mare măsură și influenței Reginei Maria în cercurile diplomatice de la Paris, acolo unde s-a configurat Europa postbelică. A fost considerată primul oaspete oficial la Casa Albă al președintelui american Calvin Coolidge și prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase a Franței. Întâlnirile pe care le-a avut cu șefii de stat și de guverne de la Paris, Londra, Bruxelles, Washington au rămas în istorie, iar astăzi se vorbeşte despre ele ca momente legendare ale diplomaţiei româneşti. Talentul Reginei Maria în politica externă este un bun exemplu pentru diplomații și oamenii politici de azi despre cum trebuie construite și dezvoltate relațiile diplomatice și politice cu partenerii noștri occidentali”, amintește sursa citată.

O altă sursă de fotografii la care am apelat este Biblioteca Națională din Paris, Franța. Pe website-ul instituției sunt puse la dispoziția publicului interesat, în anumiți termeni și condiții, un material documentar impresionant din biblioteca digitală. Cercetând cu atenție conținutul digitalizat de pe website, am identificat și o serie de fotografii, foarte puțin cunoscute în România, cu Regina Maria în vizitele sale din Franța și cum a reflectat presa franceză activitatea sa la Paris”, mai arată inițiatorii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol