13 iunie 2021, 10:25

Proteine vegetale vs Proteine animale

Leguminoasele, cerealele integrale , nucile şi seminţele ar trebui să nu lipsească din alimentaţia ta, acestea fiind produsele cele mai bogate în proteine vegetale. Totuși, acestea nu conţin unii aminoacizi esenţiali, deosebit de importanţi pentru organism, iar variantele ce înlocuiesc proteina animală creează frecvent carenţe importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod și zinc, care determină diminuarea masei musculare, oboseală, crampe musclulare și insomnii.

Principalele surse de proteine rămân carnea şi peştele, ouăle și brânza. Proteinele animale sunt digerate în proporţie mai mare, pe când cele vegetale au un conţinut mai mare de fibre şi gradul lor de digerabilitate este mai mic.

sursa: musclecrate.com

Proteinele sunt foarte importante pentru constituirea ţesuturilor noastre (pereţii celulari, muşchii, sângele, părul, organele interne cum ar fi inima şi creierul etc.), cât şi a hormonilor, enzimelor şi anticorpilor şi pentru înlocuirea celulelor uzate. Acestea sunt alcătuite din aminoacizi. Există 22 de aminoacizi care formează proteinele umane. Treisprezece dintre aceştia sunt produşi de organism, însă ceilalţi nouă, numiţi esenţiali, trebuie furnizaţi prin dietă.

sursa: rodalewellness.com

Proteinele sunt esențiale pentru creştere, dezvoltare și chiar pentru imunitate, motiv pentru care copiii ar trebui să consume mai multe proteine decât adulții. În prezent, cantitatea de proteine necesară pentru un adult este estimată la 0.8g/kg corp, ceea ce pentru o persoană de 60 kg ar însemna circa 50 g de proteine zilnic.

Atâta timp cât se respectă o dietă echilibrată și variată în fiecare zi, aportul proteic necesar va fi satisfăcut.

 

Antonia Iordan (foto) este nutriționist. A terminat un master de nutriție și remodelare corporală, iar după ce a devenit mamă – în urmă cu 4 ani – a pus mai bine în practică cele învățate în facultate. De 10 ani își conduce propriul business.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.