28 aprilie 2024, 21:50

Radiații solare: Cea mai bună metodă de apărare: limitează timpul petrecut în soare, mai ales între orele 11 și 18

Venirea zilelor toride şi a perioadei în care se merge la mare îi determină pe medicii dermatologi să avertizeze că expunerea exagerată la soare poate creşte riscul de cancer de piele. În plus, ei nu recomandă nici folosirea uleiurilor de bronzare, iar despre statul în soare între orele 11 şi 16 nici nu poate fi vorba.

Medicii avertizează că expunerea excesivă la soare poate fi cauza multor tipuri de cancer, în special melanom, a cataractei și a altor boli oculare, poate provoca îmbătrânirea precoce a pielii și creșterea riscului de infecții. Primul semn al expunerii excesive îl reprezintă arsurile solare, care debutează cu înroșirea pielii.

În cazul persoanelor cu pielea de culoare deschisă, păr roșcat, ochi albaștri sau cu pistrui, arsurile solare pot apărea chiar după numai o jumătate de oră de expunere la soare, fără o protecție corectă.

Îmbătrânirea precoce a pielii constă în modificări structurale ale dermei: apariția unor riduri accentuate, pielea se usucă, își pierde elasticitatea.

Expunerea excesivă la soare este asociată și cu efecte negative asupra ochilor: sensibilizarea și înroșirea ochilor, fotokeratită, fotoconjunctiviă, pterigion (o excrescență peste cornee), cataractă și chiar unele cancere oculare.

Insolația este un alt efect al expunerii excesive la soare. În această situație, persoana respectivă prezintă frisoane, transpirație abundentă, edem, febră și stări de greață și leșin.

În cancerul de piele, expunerea la razele ultraviolete este o cauză dovedită de numeroase studii. Dar cel mai de temut este melanomul favorizat de radiațiile solare, un tip de cancer agresiv și cu un prognostic rezervat, dacă nu este diagnosticat în faze incipiente.

Toate aceste efecte negative pot fi evitate prin câteva măsuri simple:
–    Evitați expunerea la soare între orele 11 și 18,
–    Alegeți locuri umbrite,
–    Purtați pălării de soare și ochelari cu protecție solară,
–    Folosiți creme de protecție solară cu FPS ridicat și refaceți stratul de cremă din două în două ore,
–    Purtați haine ușoare, din materiale naturale, de culoare deschisă,
–    Consultați medicul în cel mai scurt timp dacă apar simptome de arsură solară.
„Un ulei pus pe piele obține o culoare de piele prăjită. Uleiurile de bronzare noi le considerăm nocive pentru că accentuează o agresiune care oricum este foarte intensă asupra suprafeței cutanate. Chiar dacă este frumos, bronzul nu este foarte sănătos! Umbra este ieftină, nu costă pe nimeni, nu trebuie decât să ne ferim de zonele excesiv însorite. O umbrelă, un pom, evitarea orelor de vârf… Copiii micuți pe care îi văd stând ore întregi la ora amiezii pe plajă, părinții care se comportă așa cu copiii nu fac foarte bine”, a explicat pentru Radio România Actualități Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Sursa foto: reginamaria.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol