CITIRE

Radu Vasile, premier al României într-o perioadă d...

Radu Vasile, premier al României într-o perioadă dramatică – “Pacea de la Cozia”

Astăzi se împlinesc 5 ani de la moartea fostului premier Radu Vasile. Mandatul său a fost marcat de mineriada din 1998, precum şi de încheierea pactului cu minerii, denumit “Pacea de la Cozia”. În calitate de şef al Guvernului, Radu Vasile a fost cel care a negociat cu reprezentanţii minerilor încetarea conflictului.

Unul dintre momentele sensibile ale mandatului de premier al lui Radu Vasile a fost a cincea mineriadă. După ce în ianuarie 1999, guvernul a anunţat închiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni, minerii conduşi de Miron Cozma au declanşat greva generală, cerând venirea în Valea Jiului a ministrului Industriilor la acea vreme, Radu Berceanu, şi a premierului Radu Vasile.

Sursa www.unitischimbam.ro

În urma refuzului acestora, minerii iau decizia plecării către Bucureşti. Cum ministrul Transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a refuzat punerea la dispoziţia protestatarilor a unor garnituri de tren, aceştia pleacă spre Bucureşti conduşi de liderul sindical Romeo Beja. Autocarele sunt blocate pe Valea Jiului de baraje făcute de jandarmi, inclusiv prin detorarea stâncilor. Cu toate acestea peste 100 de mineri au trecut de defileu.

Sursa evz.ro

În timpul evenimentelor, ministrul de Interne, Gavril Dejeu, şi-a dat demisia, fiind înlocuit de Constantin Dudu Ionescu. Escaladarea violenţelor îl face pe Radu Vasile să accepte negocierile cu minerii, care au loc la mânăstirea Cozia, în zilele de 22-23 ianuarie, şi care se finalizează cu „Pacea de la Cozia, guvernul angajându-se să satisfacă solicitările minerilor.

Pacea de la Cozia | Sursa cotidianul.ro

În ultima perioadă a vieţii, Radu Vasile a suferit de mai multe boli, printre care cancer la colon. În urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Israel.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. CEZAR LEFTER

    3 iulie

    UN PRIM MINISTRU COMPETENT DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA IN PACE SI LINISTE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.