27 aprilie 2024, 2:41

Statiunea Straja, frumusețe și originalitate la 1946 metri altitudine

În stațiunea Straja din Valea Jiului există cel mai original calendar din Europa. Într-un tunel de aproximativ 54 de metri sunt pictați 365 de sfinți ortodocși, mai exact unul pentru fiecare zi a anului.

Sursă foto: adevarul.ro

Emil Părău este cel care a avut această idee și mai apoi a reușit să o pună în practică. Deși inițial a încercat doar să găsească o modalitate prin care oamenii să ajungă pe timp de iarnă la schitul de lemn din stațiune, a ieșit ceva mult mai impresionant din munca lui.

În Straja este foarte multă zăpadă şi tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Şi ca să dăinuiască în veci l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocşii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Aşa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox, de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini„, a declarat Emil Părău pentru agerpres.ro.

Sursă foto: wikipedia.org

Tunelul a fost finalizat în anul 2006, iar pentru picturi a fost nevoie de doi ani de zile pentru a fi terminate. Calendarul ieșit din comun începe cu luna septembrie conform dogmelor bisericești și este pictat doar pe latura stângă a tunelului. Exact cum am menționat și mai sus fiecare zi din an are un sfânt din calendarul ortodox, iar ziua este „bifată” prin aprinderea unei candele la baza picturii. După ce acestă zi se sfârșește candela este așezată la următorul sfânt din calendar.

Pe tavanul tunelului sunt reprezentate scene din Vechiul și Noul Testament, iar pe latura dreaptă sunt pictate cele zece porunci împreună cu cele 12 praznicare ortodoxe. Atunci când a fost realizată această lucrare nici un detaliu nu a fost dat uitării, astfel atât la începutul cât și la finalul tunelului există porți masive confecționate din lemn. Lumina din tunel fiind asigurată prin ferestre în formă de cruce.

Sursă foto: agerpres.ro

Pe timp de iarnă aici se întâmplă lucruri foarte interesante, de pildă din cauza ninsorilor abundente zăpada acoperă tunelul aproape în totalitate. La polul opus vara poate surprinde orice turist cu un peisaj superb ce unește paorama Văii Jiului cu verdele muntelui. Turiștii care ajung în acest loc pentru prima dată au obiceiul ca după aflarea poveștii să meargă direct la „ziua de naștere” pentru a vedea ce sfânt este reprezentat. Mulţi oameni ajung aici din curiozitate, iar alţii spun că odată ajunsi în acest loc se liniştesc şi se pregătesc din punct de vedere sufleteşte pentru sărbătorile creştine.

Sursă foto: hunedoaralibera.ro

La biserica Sfinților Apostoli Constantin și Elena este păstrată și o cruce grea din paltin. Aceasta este cărată de credincioși în Vinerea Mare cu ocazia „Drumului Crucii”. Această procesiune religioasă este și cea mai lungă din Europa. Un alt lucru inedit ține de slujba pentru Bobotează când salvamontiștii aduc apă pentru aghiazmă de la șapte izvoare din stațiunea Straja.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Tot în această zonă este ridicată și Crucea Eroilor. Aceasta din pricina dimensiunilor impresionante este adesea comparată cu o alta de pe masivul Caraiman. Crucea din apropierea schitului are o înălțime de 18,6 metri și o lungime a brațelor de nouă metri. Toate acestea pentru a le aduce aminte turiștilor de cei peste 800 de ostași românia care și-au dat viața la Straja în timpul Primului Război Mondial.

Sursă foto: adevarul.ro

Stațiunea Straja este amplasată la o altitudine de 1.440 metri în Masivul Vâlcan. Pe timp de iarnă cea mai ușoară metodă de a ajunge sus este cu telegondola care pleacă din Lupeni. Stațiunea este cunoscută în principal pentru calitatea pârtiilor de schi ce se întind pe aproximativ 25 de kilometri.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol