19 aprilie 2024, 3:36

Războiul înrăutățește situația ecologică a Ucrainei

Pe lângă deteriorările vizibile cauzate infrastructurii ucrainene, există și o distrugere care nu se vede din prima, însă care în viitor poate avea consecințe ireversibile.

Războiul are un impact extrem de negativ asupra mediului, însă amploarea acestui impact nu poate fi măsurată și evaluată atâta timp cât ostilitățile sunt în desfășurare, scrie publicația Novosti Donbasu din Ucraina.

Ideea că situația ecologică se degradează doar în zonele în care au loc bătălii intense este în fapt greșită. Din 24 februarie 2022, ONG-ul Ecodia monitorizează cazurile care reprezintă o potențială amenințare pentru mediu, ca o consecință a agresiunii.

Voluntarii au înregistrat deja 841 de astfel de cazuri în toată Ucraina. Acestea includ incendiile la depozitele de petrol și de deșeuri, bombardarea centralelor nucleare, a porturilor maritime, a depozitelor de deșeuri periculoase.

În top trei contra-exemple, de altfel, nu se află Donbasul, ci regiunile Dnepropetrovsk, Nikolaev și Harkiv. Aici au fost înregistrate cele mai multe lovituri asupra unităților industriale și energetice.

Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, peste 280.000 de metri pătrați de sol au fost contaminați cu substanțe periculoase în timpul războiului. În plus, până la acest moment, 514 obiective din fondul rezervațiilor naturale au fost ocupate. Toate sunt puse în pericol.

Parcurile naționale „Veliky Lug” și „Priazovsky” din regiunea Zaporozhye, „Meotida” din regiunea Donețk, „pădurile Kremen” din regiunea Lugansk, „Beloberezhye Svyatoslav” din regiunea Nikolaev, „Dzharylgatsky”, „Nyzhnedneprovsky”, „Nisipurile Oleshkovsky” au fost ocupate; de asemenea, „Kamenskaya Sich” și „Azov-Sivashsky” în regiunea Herson.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol