2 mai 2024, 2:03

Rebelii Houthi provoacă o catastrofă ecologică. Au scufundat o navă de marfă, cu 41.000 de tone de îngrășământ

Nava de marfă Rubymar s-a scufundat în Marea Roșie după ce a fost atacată de rebelii Houthi. Nava transporta 41.000 de tone de îngrășământ, iar după atac s-a produs o pată de petrol de 29 de kilometri lungime în mare, după cum relatează postul de televiziune Al Arabiya.

Nava de marfă sub pavilion Balize Rubymar s-a scufundat vineri în Marea Roșie, la aproape două săptămâni după ce a fost ținta unui atac al rebelilor houthi, potrivit AP. De mai mult zile, nava lua apă. După atac, miliția yemenită avertiza că nava a suferit avarii „catastrofale” și riscă să se scufunde.

Rubymar, care pornise din Emiratele Arabe Unite către Bulgaria, plutea în derivă spre nord după ce a fost lovită de o rachetă balistică antinavă Houthi pe 18 februarie în strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden.

Guvernul recunoscut internațional al Yemenului și un oficial militar regional, care a făcut declarații sub rezerva anonimatului, au confirmat scufundarea navei.

Centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice, care veghează asupra căilor navigabile din Orientul Mijlociu, a recunoscut sâmbătă după-amiază faptul că Rubymar s-a scufundat

Managerul navei de marfă nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Guvernul exilat din Yemen, susținut de o coaliție condusă de Arabia Saudită din 2015, a declarat că Rubymar s-a scufundat vineri seara, pe fondul condițiilor de furtună din Marea Roșie. Nava a fost abandonată după atac, în urmă cu 12 zile, dar existau planuri pentru remorcare.

Comandamentul central al armatei americane a avertizat anterior că îngrășămintele de la bordul navei, precum și scurgerile de combustibil, sunt de natură să aducă daune  ecologice Mării Roșii.

Ahmed Awad Bin Mubarak, premierul guvernului din Yemen, a calificat scufundarea navei „un dezastru ecologic fără precedent”.

Din noiembrie, rebelii au lansat atacuri constante asupra navelor comerciale din Marea Roșie și apele învecinate, rebelii motivând solidaritatea cu Hamas pe fondul războiului între Israel și mișcarea islamistă palestiniană. Printre ele, s-a numărat cel puțin o navă de marfă care se îndrepta spre Iran , principalul sponsor al rebelilor Houthi, precum și o navă umanitară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol