24 aprilie 2024, 9:23

Regina Elisabeta a II-a a fost prima care i-a oferit o reşedinţă Regelui Mihai după ce a fost obligat să abdice

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut un rol special în viaţa Familiei Regale a Românei, cu care se înrudeşte şi pe care a sprijinit-o în exil. De altfel, în comunicatul dat de Familia Regală a României, Majestatea Sa Margareta spune că „Regina Elisabeta a II-a a fost, de-a lungul vieţii, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală şi curaj, un far luminos”.

Verişoară a Regelui Mihai atât din partea mamei, cât şi a bunicii, suverana britanică a fost prima care i-a oferit o reşedinţă suveranului României, obligat să abdice. După Revoluţie, Regele Mihai i-a cerut sprijinul pentru integrarea României în NATO şi UE, relatează stiri.tvr.ro.

Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.

După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Majestății Sale Regelui Charles al III-lea”, arată comunicatul Familiei Regale a României.

Imaginile cu Regele Mihai aşezat în dreapta Reginei Elisabeta a II-a, la Jubileul de Diamant din 2012, vorbesc de la sine despre relaţia apropiată care a existat între cei doi monarhi. Familia Regală a României este primită mereu în reşedinţele regale din Marea Britanie.

Soţul Reginei Elisabeta, Prinţul Philip, a fost naş de botez al Majestăţii Sale Margareta, născută în primul an al exilului Regelui Mihai.

”M-a ajutat mult când eram tânără, m-a invitat la Buckingham, Windsor sau chiar în Scoția, m-a ajutat foarte mult. Simt o relație de familie foarte caldă cu ea”, a declarat, pentru Știrile TVR, MS Margareta, Custodele Coroanei României.

Suverana britanică a sprijinit Familia Regală a României aflată în exil.

Aceste legături de rudenie au intrat şi în vizorul Securităţii, care se temea că fiica Regelui Mihai s-ar putea căsători cu Prinţul Moştenitor al Marii Britanii în compania căruia a fost văzută. România a profitat de relaţiile de rudenie cu Regina Elisabeta, în timpul turneului pe care Regele Mihai l-a făcut pentru integrarea României în NATO, în 1997 şi mai apoi în Uniunea Europeană, în 2002.

Familia Regală Română a fost primită în vizite private sau oficiale aproape an de an şi mai mulţi membri ai familiei britanice au întors vizitele în România, tocmai pentru a sublinia că se bucură de sprijinul Coroanei Britanice.

CITIȚI DESPRE RELAȚIILE DINTRE FAMILIILE REGALE BRITANICĂ ȘI ROMÂNĂ AICI

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol