27 aprilie 2024, 17:53

Reîntoarcere în trecut: Letonia a reintrodus stagiul militar obligatoriu pentru bărbați

Imediat după ce rușii au invadat Ucraina, letonii au hotărât să reintroducă stagiul militar. Se numește Serviciul de stat pentru apărarea Letoniei. Guvernul de la Riga l-a introdus gradual încă de anul trecut.

În cinci ani, Letonia va crea un serviciu de recrutare și toți cetățenii de gen masculin ai Letoniei cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani vor trebui să aleagă unul dintre cele patru tipuri de serviciu militar: Serviciul de Stat de Apărare, Garda Națională, Curs universitar de comandant de secție sau servicii alternative la Ministerul Interior, Sănătate sau Bunăstare.

Populației de gen feminin din această grupă de vârstă i se vor oferi aceleași oportunități pe bază de voluntariat.

În faza 1 a proiectului, Ministerul Apărării a vizat cetățenii letoni cu vârste cuprinse între 18-27 de ani cărora le-a oferit încă din ianuarie pregătire militară pe bază de voluntariat.

Anul viitor, înrolarea se va desfășura din șase în șase luni. Pe perioada stagiului militar recruții beneficiază de protecție socială.

CBC anunță ca premierul Canadei, Justin Trudeau, a confirmat ca țara sa își va dubla trupele militare în Letonia.

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, au anunțat încă de anul trecut oficialii letoni.

Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din anul 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale, care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului.

O ţară cu mai puţin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus şi Rusia, Letonia are în acest moment numai 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

Gatis Priede, membru al Gărzii Naţionale, a salutat decizia drept „cea mai bună veste”, apreciind că ea ar fi trebuit adoptată în momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO, care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a mai spus el.

Mai mult decât atât, oficialii letoni vor să construiască o bază militară în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol