20 aprilie 2024, 14:30

Reinventarea filosofiei la Târgul de carte Gaudeamus

Cel mai mare târg de carte Gaudeamus din România a ajuns la cea de-a XXIV – a ediție. Pavilionul Central al complexului Expozițional Romexpo, a găzduit târgul în toate cele cinci zile de desfășurare. Evenimentul a fost organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media.

Mii de titluri au fost disponibile în premieră și mii de cărți au fost achiziționate de publicul larg prezent la această adunare. Multe evenimente editoriale și profesionale, ateliere de creație dedicate publicului tânăr s-au prezentat pe întregul curs al târgului.

Sursa: news.ro

Unul dintre standuri mi-a atras în mod special atenția și am dorit să aflu mai multe detalii. Așadar, la standul Consorțiul Universitaria se prezenta cartea „Filosofia în universitatea contemporană” editată de Prof. Univ. de Vest Claudiu Mesaroș.

Anul trecut, la Universitatea de Vest din Timișoara, s-a desfășurat un program de workshop numit „Filosofia și istoria în universitatea contemporană: provocări, confruntări, soluții” la care au participat atât specialiști din domeniul științelor umaniste, cât și Diaspora Științifică. Coordonatorii acestui eveniment au fost:

  • Prof. Univ. Dr. Bogdan Murgescu – Universitatea București;
  • Dr. Anca Vasiliu – Centre Național de la Recherche Scientifique Franee (CNRS);
  • Conf. Univ. Dr. Claudiu Mesaroș – Universitatea de Vest din Timișoarea.

 

Sursa: diaspora-stiintifica.ro

Participanții workshopului au găsit soluții științelor umaniste, spre rezolvarea crizelor de imagine publică și de opțiuni pentru piața muncii. Toate aceste dezbateri și rezolvări au fost transpuse în cartea prezentată la târg de către Prof. Univ. Constantin Stoenescu și Prof. Univ. Claudiu Mesaroș – coordonatorul și editorul cărții.

„Filosofia, prin educația pentru valoare și etosul pe care îl dezvoltă în fiecare dintre noi, este aceea care îi asigură universității perenitate și îi oferă o axă a valorilor și a existenței unei atitudini critice.

Susțin că Universitatea rămâne cu acel rol formativ de tip tradițional și consider că prin intermediul filosofiei poate asigura atât producerea de cunoaștere cât și îndeplinirea acestor scopuri formative corelate cu promovarea anumitor valori educaționale.

Filosofia trebuie să devină o prezență distinctă în spațiul public. Fie ca acest volum să fie o contribuție semnificativă în acest scop.” – declară Prof. Univ. Constantin Stoenescu din București la Târgul de carte Gaudeamus.

Sursa: icr.ro

Așadar, să susținem reinventarea științelor umaniste, implicarea acestora în sectorul serviciilor publice și în viața culturală a orașelor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol