25 aprilie 2024, 1:35

Soluția de pandemie: roboții livrează singuri mâncare (FOTO și VIDEO)

Livrarea de mâncare cu ajutorul roboților nu mai este ceva științifico-fantastic, dar s-ar putea să nu ajungă prea curând în cartierul tău. Sute de roboți mici și capabili să transporte în jur de patru pizza mari navighează acum prin campusurile universitare și chiar pe trotuarele orașelor din SUA, Marea Britanie și din alte părți ale lumii.

Dacă roboții erau testați în număr limitat înainte de apariția coronavirusului, companiile care le construiesc spun că deficitul de forță de muncă legat de pandemie și o preferință tot mai mare pentru livrarea fără contact au accelerat implementarea acestora.

Diverse modele pentru nevoi diferite

Starship are peste o mie de roboți în flota sa, în creștere de la doar 250 în 2019. Alte câteva sute vor fi trimise pe străzi în curând. Ei livrează mâncare în 20 de campusuri din SUA și alte 25 vor fi adăugate în curând. De asemenea, aceștia operează pe trotuare în:

  • Milton Keynes, Anglia;
  • Modesto, California;
  • orașul natal al companiei, Tallinn (Estonia).

 

Designul roboților variază: unii au patru roți, iar alții au șase, de exemplu. În general, folosesc camere, senzori, GPS și, uneori, scanere cu laser pentru a naviga pe trotuare și chiar pentru a traversa străzile în mod autonom. Viteza de deplasare este de aproximativ 8 km/h.

Operatorii de la distanță urmăresc mai mulți roboți în același timp, dar ei spun că rareori au nevoie să apese frânele sau să ocolească manual vreun obstacol. Când un robot ajunge la destinație, clienții introduc un cod în telefoanele lor pentru a deschide capacul și a-și recupera mâncarea.

Roboții au dezavantaje care le limitează utilitatea pentru moment:

  • sunt electrici, așa că trebuie să se reîncarce regulat;
  • sunt lenți;
  • au trasee pe o rază mică, pre-cartată;
  • unele orașe mari cu trotuare aglomerate, precum New York, Beijing și San Francisco, nu-i pot găzdui.

 

Compania Kiwibot, cu sediul în Los Angeles și Medellin, Columbia, are 400 de roboți care fac livrări în campusurile universitare și în centrul orașului Miami.

Companiile de livrare ies și ele pe piață. Grubhub a colaborat recent cu producătorul rus Yandex, pentru a implementa 50 de roboți în campusul de la Ohio State University. Grubhub plănuiește să adauge mai multe campusuri în curând, deși compania subliniază că serviciul nu va depăși facultățile deocamdată.

Domino’s colaborează cu Nuro, o companie startup din California, ai cărei roboți de 1,8 m înălțime merg cu o viteză maximă de 40 km/h pe străzi, nu pe trotuare.

Nuro testează livrări de alimente și alimente în Houston, Phoenix și Mountain View, California.

Foto: Carlos Osorio (AP)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol