28 aprilie 2024, 0:43

Români de succes: Premiu internațional pentru un medic român de la Stanford

Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) îi va înmâna Premiul ISSCR Momentum 2024 medicului Sergiu P. Pașca, profesor și director al catedrei de organogeneza creierului de la prestigioasa Universitate Stanford, din Statele Unite.

Premiul recunoaște realizările excepționale ale unui cercetător aflat la jumătatea carierei, ale cărui cercetări inovatoare au stabilit un domeniu major de cercetare legat de celulele stem, cu o traiectorie puternică pentru succese viitoare.

Prof. Pașca își va prezenta cercetările în cadrul Plenarei VII, la 13 iulie 2024, în timpul Reuniunii anuale ISSCR 2024 din Hamburg, Germania.

ISSCR 2024 este cea mai importantă reuniune mondială a celor mai strălucite minți din domeniul cercetării celulelor stem și al medicinei regenerative.

„Munca vizionară a dr. Pașca a oferit comunității științifice o perspectivă fără precedent asupra neurodezvoltării și bolilor neurologice”, a declarat președintele ISSCR, Amander Clark.

„Contribuțiile sale revoluționare au transformat modul în care celulele stem sunt folosite pentru a aborda întrebări din domeniul neuroștiințelor și au dezvăluit puterea psihiatriei moleculare. Felicitări Sergiu pentru această recunoaștere binemeritată”, a adăugat ea.

La rândul său, prof. dr. Pașca a declarat că „primirea premiului ISSCR Momentum Award este o onoare extraordinară și una care nu ar fi fost posibilă fără dedicarea atât a membrilor actuali, cât și a celor din trecut ai laboratorului” de cercetare pe care-l conduce.

„Această recunoaștere a activității noastre în dezvoltarea de asamble și organoizi pentru neuroștiințe este o dovadă a spiritului de colaborare și a dorinței puternice de a descifra modul în care se asamblează sistemul nervos uman. Trăim o perioadă interesantă pentru neuroștiința umană, iar eu și echipa mea de la Stanford rămânem mai hotărâți ca niciodată să aplicăm instrumentele pe care le-am dezvoltat pentru a dezvolta terapii pentru tulburările neuropsihice devastatoare”, a mai precizat dr. Pașca.

Sergiu P. Pașca caută să înțeleagă regulile care guvernează asamblarea creierului uman și mecanismele bolilor.

Laboratorul său a fost pionier în aceste cercetări, a introdus utilizarea semnalelor instructive pentru a crea organoizi neuronali regionali și a dezvoltat circuite umane integrate în urma transplantului.

Aceste modele au fost adoptate de sute de laboratoare din întreaga lume, iar dr. Pașca le-a aplicat în mod sistematic pentru a obține informații despre fiziologie și boli și pentru a dezvolta abordări terapeutice.

Prof. dr. Sergiu Pașca este considerat un lider internațional în neuroștiințe și celule stem, fiind inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe.

CITIȚI ȘI:

Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor la Stanford, desemnat cercetătorul anului 2021

Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022.

Activitatea de cercetare a prof. dr. Sergiu P. Pașca este orientată înspre înțelegerea legilor fundamentale care guvernează dezvoltarea și funcționarea creierului uman și identificarea mecanismelor moleculare care duc la boli neuropsihice, precum autismul și schizofrenia.

Laboratorul său de la Universitatea Stanford a dezvoltat o serie de metode care permit crearea, din celule stem, de țesut tridimensional nervos funcțional uman și lucrează în continuare la noi descoperiri în neuroștiințele fundamentale și clinice.

Prof. dr. Sergiu P. Pașca este alumnus de excepție al facultății de medicină din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2007.

Ca student La UMF „Iuliu Haţieganu”, și-a desfășurat activitatea de cercetare la Catedra de Biochimie, sub îndrumarea mentorului său, doamna conf. dr. Maria Dronca și a publicat mai multe articole-cheie în reviste internaționale demonstrând, pentru prima dată, prezența unor anomalii metabolice și enzimatice la pacienții cu autism.

Datorită activității sale de cercetare din timpul studenției, a fost primul laureat al Premiului de cercetare pentru studenți acordat de UMF „Iuliu Haţieganu”.

Tot în perioada studenției, a efectuat studii de cercetare la Institutul Max Plack pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt, unde a studiat funcția cortexului vizual cu metode de electrofiziologie și la Universitatea Nebraska din SUA, unde a aprofundat studiile de metabolism în autism.

După obținerea diplomei de medic, în 2007, un an mai târziu a fost acceptat la studii postdoctorale (fără a avea doctorat) la prestigioasa Universitate Stanford din California cu o bursă postdoctorală din partea International Brain Research Organization (IBRO), acordată cu distincția Outstanding.

În timpul studiilor postdoctorale în laboratorul lui Ricardo Dolmetsch de la Universitatea Stanford, a dezvoltat unele dintre primele modele celulare cu celule stem pluripotente induse (iPSC) cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor tuburări neuropsihice, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.

Prof dr. Sergiu Pașca este Cavaler al Ordinului de Merit, deține titlul de Doctor Honoris Causa și a fost vorbitor la TED-2022.

Evoluția sa profesională a făcut ca astăzi să fie Directorul Fondator al primului program de Organogeneză a Creierului Uman de la Universitatea Stanford, unde a parcurs toate etapele ierarhice în calitate de cadru didactic: în 2014, a devenit Assistant Professor (șef de lucrări), în 2020 a devenit Associate Professor cu Tenure (conferențiar), urmând ca în 2022 să devină Professor și să fie numit Kenneth T. Norris Jr. Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences.

Prof. dr. Sergiu Pașca are o bogată activitate științifică, recunoscută la nivel mondial: 73 articole ISI, publicate în reviste de prestigiu precum Nature, Science, Neuron, Cell, Life Sciences, Genome Medicine, Journal of Cellular and Mollecular Medicine și multe altele; 12 brevete de invenție; 13 proiecte de cercetare conduse finalizate; 10 proiecte de cercetare în derulare.

Este colaborator la 4 cărți de specialitate și a participat la peste 120 de conferințe în calitate de speaker.

Datorită performanțelor sale excepționale, a fost distins cu numeroase premii internaționale în Psihiatrie biologică, Neurochimie, Biologie celulară, Psihiatrie genetică, Neuroanatomie, Neuropsihofarmacologie, Neuroștiințe.

Munca sa a fost recunoscută cu Premiul Vilcek, Premiul Judson Daland al Societății Americane de Filosofie, Premiul Daniel E. Efron, Premiul Altman pentru Neuroștiința Dezvoltării, Premiul Gunther Blobel pentru Biologie Celulară, Premiul AE Bennett în Psihiatrie Biologică și Premiul IBRO-Kemali pentru Neuroștiință.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol