29 martie 2024, 11:31

România a decis să acorde SPRIJIN SIRIEI

Dată fiind situația generată de cutremurul produs în data de 6 februarie, în Siria și Turcia, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Scopul a fost  să se decidă de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin:

-bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar și produse alimentare, conserve.

Acestea vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență, într-o postare pe Facebook.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele produse luni în Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit autorităţilor locale, care au stabilit numărul răniţilor din ambele ţări la peste 68.000.Potrivit autorităţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, AFAD, la prima oră a zilei de joi, la patru zile de la cutremurele cu epicentrul în Turcia, bilanţul oficial al deceselor a urcat la 12.873, în timp ce numărul răniţilor depăşeşte 63.000.

Experţi locali apreciază că mii de oameni se află în continuare prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, cu toate că nu există informaţii privind situaţia în majoritatea localităţilor din cele 10 provincii turce cel mai grav afectate de seisme.

În Siria, numărul oficial total al morţilor este de 3.162 şi al răniţilor de 5.235, iar operaţiunile de salvare continuă în cele cinci provincii ale ţării grav afectate de seisme, însă şansele de a mai găsi supravieţuitori scad vertiginos.

În regiunile Idlib şi Alep (nord-vest), aflate sub controlul opoziţiei, bilanţul depăşeşte 1.900 de morţi şi 2.950 de răniţi, potrivit ultimei numărători oferite de Căştile Albe, un grup de salvatori care operează în regiunile siriene controlate de opoziţie.

Salvatorii au avertizat că bilanţul ar putea creşte, dat fiind că multe persoane continuă să fie prinse sub dărâmături în cea de-a patra zi de operaţiuni de urgenţă după cutremurul iniţial înregistrat luni în zori şi care a fost urmat de numeroase replici.

Circa 1.262 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 2.285 au fost rănite în zonele controlate de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, care nu şi-a actualizat bilanţul de miercuri.

Autorităţile siriene au anunţat miercuri că, din cauza cutremurelor, circa 293.000 de persoane s-au văzut nevoite să-şi părăsească locuinţele din zonele guvernamentale, unde au fost amenajate 180 de adăposturi pentru a oferi un adăpost deasupra capului celor care şi-au pierdut casele sau ale căror locuinţe au suferit pagube substanţiale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol