3 mai 2024, 14:11

România devine hub-ul energetic al Uniunii Europene. Un cablu subacvatic va lega Asia centrală de Europa, prin țara noastră

În cursa pentru resurse alternative la energie, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, liderii României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului au încheiat un acord privind construcţia unui cablu subacvatic care va aduce electricitate în Europa din Asia Centrală, prin Marea Neagră.

În urma acestuia, România devine hub-ul energetic al Uniunii Europene. Este un pas important pe care Europa îl face ca să scape de dependenţa energetică de Federaţia Rusă. Și are implicații profunde atât pentru noi, cât și pentru partenerii europeni.

Interconectorul leagă România de Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră. Energia electrică va ajunge către Ungaria și mai apoi spre restul Europei, după ce va tranzita judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

„Suntem prima ţară europeană la care ajunge acest cablu. Va trebui să preluăm această energie care evident este în curent continuu. Şi apoi prin interconectarea pe care o avem cu restul Europei, energia va fi utilizată acolo unde este nevoie pentru că intră pe regulile pieţei interne europene. Nu este energie pentru România, ci este energie pentru acest memorandum de diversificare a acestor resurse de aprovizionare cu energie”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică, potrivit stiri.tvr.ro.

România are, astfel, un rol strategic.

2026 este termenul cel mai apropiat când energia verde adusă din Azerbaidjan, prin Georgia şi cablul subacvatic care va trece prin Mareea Neagră şi România, va ajunge în UE.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va avea o capacitate combinată de 3 gigawaţi şi va ”stabili un record mondial în termeni de lungime”, a declarat sâmbătă ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, relatează agerpres.ro.

Szijjarto a spus că o companie italiană pregăteşte studiul de fezabilitate pentru proiect, la un cost de 2,5 milioane de euro acoperit de Banca Mondială.

Studiul ar urma să fie încheiat până la finalul anului viitor şi lucrările de construcţie vor dura apoi ”teoretic” încă 3-4 ani, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au semnat sâmbătă, la Bucureşti, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol