27 aprilie 2024, 3:19

România în miniatură, în Parcul Tineretului din București. Un proiect pe bani europeni

România va fi recreată în miniatură în Parcul Tineretului din Capitală. Primăria Sectorului 4 vrea să refacă harta ţării la dimensiuni reduse, sub forma unui parc tematic, cu râuri, munţi şi clădiri celebre. Proiectul ar urma să fie finanţat din bani europeni, potrivit stiri.tvr.ro.

Primăria Sectorului 4 a scos la licitație lucrările de execuție pentru amenajarea România Parc 2018, pe spațiul verde de 2,6 hectare dintre Parcul Lumea Copiilor, Palatul Copiilor și Parcul Tineretului.
Mai exact, Primăria vrea să amenajeze acolo un parc tematic care va oferi ”o imagine in miniatură a României, de la forme de relief, vegetaţie autohtonă, la clădiri, monumente și obiective reprezentative pentru toate judeţele ţării noastre”. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 30 milioane lei, iar proiectul va fi depus pentru obținerea de fonduri europene prin PNRR (green deal), precizează hotnews.ro.
Terenul pe care se va realiza investiția este situat între strada Secerei si Parcul Tineretului, având o suprafață de circa 2,6 ha. ”Amplasamentul care se vrea a fi integrat în circuitul de spații verzi urbane, actualmente este neutilizat, fiind abandonat și într-un stadiu avansat de degradare, are un aspect inestetic, de maidan, neavând nici o funcțiune urbană, fiind liber de construcții sau de alte elemente fizice semnificative, precum și de vegetație decorativă. Situl este acoperit în cea mai mare parte de iarbă, vegetație invadantă și buruieni. Solul existent pe amplasament este compus din mai multe tipuri de pământ, fiind preponderent argilos, dar sunt și zone cu turbă. Pământul vegetal se întâlnește rar, calitatea solului este slabă, fiind necesară schimbarea pământului existent cu pământ vegetal de calitate”, a  precizat Primăria, citată de hotnews.ro.

Printre lucrările cerute de primărie viitorului constructor se numără defrișarea arborilor bolnavi și realizarea reliefului țării în miniatură prin săpături pentru cursurile de apă importante precum Dunărea, Mureșul sau Oltul sau prin crearea unor movile de pământ care vor reprezenta Carpații.

Parcul ar urma să fie împrejmuit cu un gard înalt de 1,8 metri. Peste cursurile de apă vor fi amenajate poduri.

Vor fi amplasate și 83 de machete ale clădirilor reprezentantive din România. Nu va lipsi vegetația specifică fiecărei regiuni. Va fi montat și un sistem de irigații. Iar parcul va fi dotat cu mobilier urban inscripționat cu motive tradiționale.

Activiștii care militează pentru protejarea mediului consideră că este o cheltuială inutilă, adaugă stiri.tvr.ro.

Durata contractului este de 32 de luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 22 februarie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol