26 aprilie 2024, 9:53

România paradoxurilor. Populația e afectată de foamete, dar țara este în topul celor mai mari exportatori de cereale din lume

Rata indicelui care măsoară impactul foametei a scăzut considerabil, în ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5%, fenomenul nu a fost încă eradicat. În România oamenii încă sunt afectați de lipsa alimentelor, cu toate că suntem în topul celor mai mari exportatori de cereale la nivel european, potrivit analizei realizate de organizația non-guvernamentală INACO – Initiativa pentru Competitivitate. 
Cu o suprafață agricolă de 13 milioane de hectare ale României, suntem în primul grup de 17 națiuni cu rate reduse ale foametei, dintr-un total de 117 țări analizate în raportul Global Hunger Index, publicat de Concern Worldwide și Welthungerhilfe, care nu ia în calcul, va spuneam, cele mai dezvoltate state ale lumii.

În ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus în România de la 8,3%, la sub 5% din populația țării. Așadar, am făcut pași importanți, dar lenți și continuam să fim la distanță semnificativă de atingerea obiectivului de dezvoltare durabila Foamete – Zero al Agendei 2030, menționează INACO, potrvit Ziare.com. 

Astfel, foametea continuă să facă parte din viețile multor români, de la formele sale cele mai grave, cum ar fi subnutriția, până la deficiențele calorice resimțite de aproape 5% din populația României. Acesta este unul dintre factorii care produc, în timp, grave probleme de sănătate, deficiențe fizice sau cognitive, în unele cazuri chiar și moarte, în special în cazul copiilor până în 5 ani.

Dacă menținem viteza actuală de reducere a foametei în România, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului și ratăm obiectivul Foamete – zero până în anul 2030”, mai menționează organizația.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeană, fiind pe poziția a șasea într-un clasament european cu privire la potențialul sectorului agricol. De asemenea, suprafața agricolă utilizată a României este de 60% teren agricol, din care mai bine de două treimi sunt destinate culturii de cereale.
Potrivit unui Raport Mondial cu privire la Dezvoltarea Umană în anul 2019, România a ocupat locul 52 în lume, din 189 de țări care au fost supuse analizei. Cu toate acestea, indicele țării noastre a fost aproape egal cu cel al unor state ce au un potențial agricol mult mai scăzut decât noi. Soluția ne-o oferă tot organizația non-guvernamentală INACO  care menționează că: 

„Societatea românească are nevoie de abordări noi ale creșterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale și a mediului înconjurător pentru o națiune competitivă. Dezvoltarea trebuie să conducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la extinderea abilităților lor de a-și modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrană și de sănătate care să facă posibilă atingerea potențialului capitalului uman românesc”, potrvit Ziare.com.

Sursă Foto: BBC.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol