28 aprilie 2024, 15:37

România, printre țările cu grad mare de risc la impactul dezinformării și al știrilor false

Într-un an fără precedent pentru alegeri, informațiile false sunt una dintre amenințările majore cu care se vor confrunta oamenii din întreaga lume, potrivit experților chestionați pentru Raportul Global Risc 2024 al Forumului Economic Mondial. Următorul grafic arată gradele diferite în care dezinformarea și dezinformarea sunt considerate probleme pentru o selecție de țări analizate în următorii doi ani, pe baza unui clasament de 34 de riscuri economice, de mediu, geopolitice, societale și tehnologice.

Dezinformarea este definită ca situații în care autorul a căutat intenționat să-și inducă publicul în eroare. Dezinformarea descrie informații care sunt răspândite din credința autentică, dar pot fi la fel de dăunătoare – așa cum este uneori cazul teoriilor conspirației.

India este țara în care riscul de dezinformare și dezinformare a fost clasat cel mai sus. Dintre toate riscurile, dezinformarea a fost cel mai frecvent selectată drept riscul numărul unu pentru țară de către experți, înaintea bolilor infecțioase, a activității economice ilicite, a inegalității (avuție, venituri) și a penuriei de forță de muncă. Următoarele alegeri generale ale națiunii din Asia de Sud sunt de așteptat să aibă loc între aprilie și mai 2024, într-o țară cu aproximativ 1,4 miliarde de locuitori.

Potrivit raportului privind percepția riscurilor globale realizat de Forumul Economic Mondial (WEF), experții consultați estimează că, pe termen scurt, dezinformarea va reprezenta cel mai grav risc la nivel global.

Dezinformarea și știrile false reprezintă deci amenințarea principală cu care se va confrunta omenirea în următorii doi ani. Tensiunile geopolitice combinate cu izbucnirea conflictelor armate în mai multe regiuni contribuie la o ordine globală instabilă, caracterizată prin accentuarea polarizării, erodarea încrederii și amplificarea fenomenului dezinformării.

Printre țările care se confruntă cu un grad mare de risc în privința efectelor dezinformării se numără și România, alături de țări precum El Salvador, Arabia Saudită, Pakistan, Irlanda, Cehia, SUA, Sierra Leone, Franța și Finlanda.

Aceste statistici se bazează pe 1.490 de opinii ale experților din mediul academic, mediul de afaceri, mediul guvernamental, comunitatea internațională și societatea civilă, colectate printr-un sondaj realizat în perioada 4 septembrie – 9 octombrie 2023.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol