30 noiembrie 2022, 12:25

România, vineri, pe harta internaţională a evenimentelor: inaugurarea sinagogii din Sighet a comunităţii ultra-ortodoxe Szatmar

Nu, nu se filmează încă un episod, ca o completare la cele trei ale atât de apreciatului ”Unorthodox”, difuzat de Netflix. Este o știre care probabil a scăpat multora, pentru că noi ne batem capul cu discuții inutile despre lucruri pe care nu le controlăm nici cât negru sub unghie (negocierile pentru formarea Guvernului). Sau printre știrile despre tragicul val 4 care lovește România.

Sute de evrei hasidici au venit în România pentru a inagura la Sighetu Marmației una dintre cele mai mari sinagogi din Europa de Est.

Este o sinagogă a comunității ultraortodoxe Szatmar, din New York, cu origini în Transilvania. Și da, este cea din serialul difuzat de Netflix.

Cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est va fi inaugurată vineri, la Sighetu Marmației.
La eveniment vor fi prezenți rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt. Sute de evrei hasidici au venit, joi, special de la New York cu un avion Boeing 787 Dreamliner. A fost pentru prima oară când un astfel de aparat de zbor a aterizat pe aeroportul din Satu Mare, scrie digi24.ro.
Sute de persoane din comunitatea hasidică din New York au aterizat joi pe aeroportul din Satu Mare. Rabinul lor șef, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmației.
Prezenţa unui astfel de avion atât de mare în Satu Mare a fost un moment istoric.

„Am făcut un studiu de risc, am făcut niște eforturi în sensul asta. Ne-am dotat cu încă o mașină de pompieri din partea ISU. Am adus și scară de la Cluj, am fi avut și scările noastre, dar pentru a nu risca, am preferat să aducem o scară mult mai calibrată la o astfel de aeronavă”, a declarat Mihai Pătrașcu, directorul aeroportului din Satu Mare.

Alte zboruri din Viena și Londra erau așteptate joi seara tot pe aeroportul din Satu Mare. Inaugurarea sinagogii va aduna cel puțin 500 de evrei hasidici din toată lumea, scrie și hotnews.ro.

„Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcție a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o școală iudaică și un hotel. În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate”, subliniază Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York. Nu se știe cu exactitate suma care a fost cheltui pentru întregul complex. Numai Tora, cartea sfântă a evreilor ce va fi depusă vineri în sinagogă, a fost estimată la 360.000 de euro.

În trecut, comunitatea evreiască din Sighet număra 30.000 de evrei. Regretatul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, s-a născut tot la Sighetu Marmației.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol